Kultura

PRIRODOSLOVNI MUZEJ Indijska lađica kao inspiracija školarcima

PRIRODOSLOVNI MUZEJ Indijska lađica kao inspiracija školarcima

U sklopu 23. Edukativno-muzejske akcije koju, pod nazivom Lađa, organizira Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva, u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik održano je predavanje Biserna lađa, autorice doc. dr. sc. Ane Bratoš Cetinić.

Sudionici su imali priliku čuti nešto više o indijskoj lađici – jedinstvenom mekušcu čiji se spiralni rast može opisati matematički, a ljepota i simetrija njezine kućice bila je inspiracija stvarateljima još u drevnoj Antici. Navedena vrsta između ostalih predmeta iz izložbe Kosturi uživo bila je inspiracija učenicima 3. razreda slikarsko – dizajnerskog odjela Umjetničke škole Luke Sorkočevića koji su u radionici Koštano crna ugljenom crtali njezinu ljušturu. Njihovi radovi su izloženi u atriju Muzeja.

Radionicu su vodile akademske slikarice Ivana Selmani i Dubravka Tullio. Povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja održana je radionica pod nazivom ‘Nekad i sad: Biti Baldo Kosić’, tijekom koje su sudionici saznali više o Kosićevom životu te njegovom doprinosu u prikupljanju fundusa muzeja. U radionici je demonstrirana tehnika pohranjivanja preparatau tekućinu odnosno jedan od načina na koji se oni u zbirkama čuvaju.

Izrađivali su i etikete s hrvatskim i latinskim nazivom vsta koje su pisali krasopisom. Autorice radionice su Jadranka Sulić Šprem, viša kustosica i Dubravka Tullio, muzejska pedagoginja.

Pročitajte još

[FOTO] IZLOŽBA ‘SNOVITI GRAD’ Spomen počasnom građaninu Dubrovnika, sv. Ivanu Pavlu II.

Dulist

[FOTO] NAGRADA HAZU Mari Marić priznanje za monografiju o Lokrumu

Dulist

Predstavom ‘Umišljeni bolesnik’ Flika proslavlja 40 godina rada

Dulist