DuList INUrednički izbor

Pripremite Mirninu ričetu – Parčeve mesne pite

Pripremite Mirninu ričetu - Parčeve mesne pite

Na sam spomen Parca, miriše nam umak šporkih makarula. Uzmemo bokun kvalitetnog junećeg mesa od buta, toliko i luka, malo crvenog vina, mirodija uz malo ljubavi i šufiganja, šug je tu.

No što ako šuga ostane ili nam je želja napraviti neku novitatu s njim? O da, imam ideju – smjestimo ga u prhko tijesto, poklopimo lisnatim i parčeve pite su tu. Servirano u manje porcije, s osvježavajućom salatom i dressingom osigurat će nutritivno uravnotežen obrok i dašak modernog štiha tradiciji koju volimo štovati i živjeti.

Dragi naš sv. Vlaho, hvala ti što se iznova svake godine podsjećamo na ovo kulinarsko bogatstvo koje je s nama.

Pripremila: Mirna Sentić

RECEPT

PRHKO TIJESTO (DONJE):
• 250 g omekšalog masla
• 250 g pirovog brašna
• 250 g oštrog brašna
• 1 mala žlica soli
• 1 žumanjak
• 100- 120g hladne vode
• mirodije – ruzmarin, majčina dušica, origano…

Pripremite Mirninu ričetu - Parčeve mesne pite

PRIPREMA:
1) Pomiješati maslac s brašnom do konzistencije grudvica i polako dodati žumanjak.
2) Nakon što se povežu sastojci, dodajte u smjesu hladnu vodu i čekajte da se sve sjedini.
3) Potom nastalo tijesto ostavite barem 30 minuta u frižideru pa ga oblikujte s trlicom ovisno o kalupu. Namastiti kalup i napraviti košarice.

GORNJE TIJESTO (LISNATO):
Također možete izraditi i vlastito lisnato, no nećete sebi zamjeriti ako kupite već gotovo lisnato tijesto za pokrivku vaših pitica. Najvažnije da su u tankom sloju i da napravite rez nožem na gornjem dijelu kao dimnjak.

Pripremite Mirninu ričetu - Parčeve mesne pite

ŠUG
• 2 kg mesa
• juneći but (gušter) kapula/luk
• 5-6 velikih kom
• Koncentrat rajčice – 2-3 velike žlice
• Crno vino – 2-3 dcl
• Voda – cca 2-3 L
• Nekoliko suhih šljiva
• Mirodije – klinčić, cimet, dalmatinski začini (lovor, majčina dušica, ruzmarin…) Začini – sol, papar, crvena paprika, sjeckani peršin.

PRIPREMA:
1) Meso izrežite na male kockice i zapržite ga u loncu do karamelizacije. Potom meso izvaditi i dodajte u lonac – luk, te nastavite pržiti. U tom trenu dodajte i začine – sol, papar, crvenu papriku.
2) Potom prelijte s vinom dok ne ispari i dodajte nasjeckani peršin.
3) Kada je sve već karamel boje, prelijte s dva deca vode i krenite šufigati. Svako 15 minuta kokolajte oko lonca – jedno 2-3 h je potrebno da se meso skuha i učini.
4) Ohladite šug i tek onda punite mesne pite.
5) Serviranje: u namaštene kalupe stavite razvaljano tijesto, a potom unutar njih hladni šug od mesa (ne pretjerati s nadjevom)*. Na površinu pitica staviti lisnato tijesto i dobro rubove uhvatiti. Peći jelo na 180 stupnjeva 30 minuta.

Pripremite Mirninu ričetu - Parčeve mesne pite

SALATA
• Lisnato povrće (matovilac, rikola)
• Kupus naribani (crveni ili bijeli)
• Naribana mrkva
• Jogurt – čašica
• Maslinovo ulje – 2- 3 velike žlice
• Limunov sok – 2 velike žlice
• Senf – 1-2 male žlice

1) Napravite dressing za salatu i prelijte preko povrća.
2) Dressing napravite tako da promiješate jogurt, senf, maslinovo ulje i limunov sok – začinite sa soli i paprom i voilà.
3) Serviranje jela – male mesne pite pečene servirati do salate i dressing napraviti preko. Bon appetit!

 

 

Pročitajte još

Baby Lasagna nakon prolaska u finale: ‘Dragi Hrvati, nadam se da ste ponosni’

Dulist

Dubrovkinja Zrinka Ćorić nova Miss Universe Hrvatske

Dulist

FIGURICE JELENE FEREGJA Društvene igre prožete tradicijom i dječjim duhom

Nora Di Leo