Crna kronika

PRIJEVARA TEŠKA 400 TISUĆA KUNA Otac i sin Tropan uzimali Vladine potpore od svojih zaposlenika

PRIJEVARA TEŠKA 400 TISUĆA KUNA Otac i sin Tropan uzimali Vladine potpore od svojih zaposlenika

Zlouporabom potpora za očuvanje radnih mjesta sebi otac i sin – Igor te SDP-ov gradski vijećnik Ivan Tropan pribavili su sebi protupravnu imovinsku korist veću od 400 tisuća kuna.

O slučaju se oglasila nadležna policijska uprava, međutim ne spominjući imena. Naime, kako navode, dovršenim kriminalističkim istraživanjem Službe kriminalističke policije ove policijske uprave utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 55-godišnji muškarac počinio kazneno djelo Prijevara iz članka 236. stavka 2. Kaznenog zakona na štetu 17 osoba.

U vremenskom razdoblju od lipnja 2020. do lipnja 2021. godine, zaposlenicima svog trgovačkog društva sa sjedištem u Dubrovniku prikrio je činjenicu da im pripada pravo na naknadu plaće iz programa Vlade Republike Hrvatske namijenjenog očuvanju radnih mjesta tijekom trajanja krize uzrokovane pandemijom virusa COVID-19. Zaposlenike je uvjerio kako te potpore pripadaju njegovom trgovačkom društvu te je od njih zahtijevao da mu vrate novčana sredstva nakon izvršene uplate na njihove tekuće račune u banci ili je temeljem pribavljene punomoći osobno u banci podizao prethodno uplaćena sredstva i tako ih zadržavao za sebe osobno.

U počinjenu kaznenog djela 55-godišnjaku je pomogao 32-godišnji muškarac, također zaposlenik navedenog trgovačkog društva, a kojeg se sumnjiči i za počinjenje kaznenog djela krivotvorenja isprave iz članka 278. stavka 1. Kaznenog zakona na način da je u lipnju 2020. godine izvornu svjedodžbu početnih kvalifikacija taxi vozača preinačio i sačinio dvije lažne svjedodžbe na imena dvoje zaposlenika koji tim kvalifikacijama nisu raspolagali.

Počinjenim kaznenim djelom prijevare svih 17 osoba oštećeno je za ukupan iznos od 419.478,41 kn, a za koji iznos je vlasnik trgovačkog društva sebi pribavio protupravnu imovinsku korist u istome iznosu.

Osumnjičeni su tijekom utorka uhićeni te uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku ove policijske uprave.

Pročitajte još

U hotelu Vis 2 pronađeno beživotno tijelo muške osobe

Dulist

TUŽNA VIJEST Preminula je cijenjena arhitektica Olivera Bravačić

Dulist

Napustio nas je Ivo Jelić, jedan od osnivača dubrovačkog HDZ-a

Dulist