Zanimljivosti

Prije 70 godina Dubrovnik je postao olimpijski grad

Na današnji dan, 19. kolovoza 1950. godine, u Dubrovniku je otvorena 9. šahovska Olimpijada. Kako piše u Gradoplovu Radio Dubrovnika Sebastijan Vukosavić, šahovske su olimpijade vrhunska športska nadmetanja, s izrazito pozitivnim kulturnim, turističkim pa i političkim učincima, kako je to potvrđeno još od one prve, održane 1927. u Londonu.

Našemu Gradu pripala je čast biti domaćinom prve poslijeratne, inače devete po redu Šahovske olimpijade ili Turnira nacija 1950. Dubrovačka šahovska olimpijada svečano je otvorena, na današnji dan, 19. kolovoza 1950. godine, u 18 sati na terasi Umjetničke galerije. U Gradu je vladao veliki interes za ovaj događaj pa čak i kod onih koji nisu bili upoznati sa šahom. natjecanje je potrajalo sve do 10. rujna. Nastupilo je 16 reprezentacija, a zanimljivo je da zbog sukoba Tito-Staljin nije bilo SSSR-a, tradicionalne najjače šahovske zemlje. Prvo i posljednje zlato osvojila je Jugoslavija za koju je nastupao i inače rođeni Dubrovčanin Petar Trifunović. Tako je Dubrovnik postao prvi hrvatski olimpijski grad, potvrđujući sav svoj sjaj i neiscprne mogućnosti u svim područjima ljudske aktivnosti.

Izvor: Gradoplov

Pročitajte još

Ekipa 14 slova osvojila League of Legends turnir

Dulist

BOGAT I RAZNOLIK PROGRAM Završio je deseti Festival znanosti

Dulist

T POD DEMO Dubrovački tim osmislio uređaj za čišćenje mora

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija