Aktualno

Prijavljena nestašica popularnog lijeka za snižavanje kolesterola

Prijavljena nestašica popularnog lijeka za snižavanje kolesterola

Farmaceutski div Belupo prijavio je Agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) nestašicu popularnog lijeka za snižavanje kolesterola.

Riječ je o lijeku Torvas 40 mg s djelatnom tvari atorvastatinkalcij (pakiranja od 30 i 60 tableta u blisteru) kojeg nema od jučer 9. veljače i neće ga biti do početka mjeseca travnja iz razloga povezanih s proizvodnjom, pojasnili su iz tvrtke, piše podravski.

Atorvastatin je indiciran, uz obveznu dijetu za snižavanje povišene koncentracije ukupnog kolesterola, LDL kolesterola, apolipoproteina B i triglicerida u odraslih bolesnika, adolescenata i djece u dobi od 10 godina i starije s primarnom hiperkolesterolemijom, uključujući obiteljsku hiperkolesterolemiju (heterozigotni oblik) ili kombiniranu (miješanu) hiperlipidemiju (koja odgovara tipovima IIa i IIb prema Fredricksonu), kad dijeta i ostale nefarmakološke mjere nisu dostatne.

Atorvastatin je indiciran i za snižavanje povišene koncentracije ukupnog kolesterola i LDL kolesterola u bolesnika s homozigotnom obiteljskom hiperkolesterolemijom, kao dodatak ostalim mjerama za snižavanje
koncentracije lipida (npr. LDL afereza), ili kad te mjere nije moguće provesti.

Pročitajte još

[FOTO] SERAY VOLI TRADICIJU Studentica iz Turske u nošnji Dubrovačkog primorja

Nora Di Leo

PROVJERILI SMO Dubrovnik bez podataka o američkim bullyjima XL i stafordima

Marko Džamarija

Cijene u siječnju više za 4,1 posto, najveći porast u restoranima i hotelima

Dulist