Aktualno

Pričom o karanteni Dubrovnik privlači nove goste

Turistička zajednica grada Dubrovnika u suradnji s Gradom Dubrovnikom u promotivne svrhe koristi povijesnu priču o najstarijoj svjetskoj karanteni u Dubrovniku u stalnoj komunikaciji prema stranim medijima, kao i u svim marketinškim aktivnostima te je tim povodom snimljen jedan od niza videa kojim se prezentira povijesna materijalna i nematerijalna kulturna baština Dubrovnika.

Na jučerašnji datum, 27. srpnja 1377., Dubrovačka republika donijela je povijesnu odluku, proglašava Veniens de locis Pestiferis non intrect Ragusium vel districtum. Odnosno donosi uredbu o prvoj karanteni na svijetu čiji zapis postoji u Knjizi Liber viridis u dubrovačkom povijesnom Arhivu u palači Sponza. Osim izolacije ništa nije pomagalo u borbi protiv epidemije kuge koja je tada harala svijetom odnoseći bezbroj ljudskih života. Niti tada nije pomagalo ništa osim fizičke distance, udaljavanja, izolacije i to ne samo 15, već 40 dana. 643 godine nakon svijet se suočava s istim dilemama i problemima. Video je svojevrsni vremeplov, odnosno “susret” notara iz 1377. godine i stanovnikom grada iz 2020. godine.

Video je prikazan putem društvenih mreža Turističke zajednice grada Dubrovnika i Hrvatske turističke zajednice, a ostvaren je doseg od nešto više od 80 000 korisnika na mrežama TZGD, dok je na Croatia Full of Life doseg nešto više od 148 000.

Pročitajte još

U SUBOTU Humanitarna malonogometna utakmica za Pera Matanu

Dulist

ODRŽAN RADNI SASTANAK Franković i Nardelli o modelima financiranja groblja Dubac

Dulist

Konzumova butiga na Pilama zatvorena do kraja lipnja

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija