Zanimljivosti

PRIČE IZ ŽRNOVA GOSPARA ANTE CURAĆA Školovanje ludom radovanje

PRIČE IZ ŽRNOVA GOSPARA ANTE CURAĆA Školovanje ludom radovanje

Mikula Striko je bio sasvim običan žrnovski težak, koji je kruh svoj svagdašnji zarađivao s ovećom motikom idući na žrnate po vrtlima, vinogradima, maslinicima i ostalim ledinama koje je trebalo okopat. Doma žena i dvoje dice koje je vajalo hranit.

Najstariji sin mu je nekako progurao prvi pa drugi razred, a Mikula nije nikad išao na roditeljski sastanak jer nije imao vremena. Išla je žena, ali se o tome doma nije raspravljalo, jer je Mikula držao da je odgoj dice samo ženin posal.

No jednog dana, padala je kiša, pa Mikula nije išao na žrnatu, već se je s cigaretom među prstima našao u seoskoj zadruzi u kojoj su se prodavale kućne i težačke potrepštine. Boga pitaj zašto se je ta trgovina u Žrnovu zvala zadruga, a ne butiga ili dućan kako je to običaj po drugim selima i gradovima. Mi u Žrnovu nismo imali seljačku niti bilo kakvu drugu radnu zadrugu, samo je butiga nosila to ime.

U zadruzi se je ne samo prodavalo i kupovalo, nego je ta mala prostorija služila i za mjesto za susret, ćakulu, dogovor i slično, kad je padala kiša. Nije bilo današnjih kafića, niti zabrane pušenja u zatvorenim prostorijama, pa je u njoj uvijek iznad glava lebdio plavičast dim Drave, Zete i Opatije.
No, došao je taj dan Mikula u zadrugu jer je padala kiša pa se ni moglo kopat. A u zadrugu je došao i meštar Traš, upravitelj naše škole, pa je to bila prilika da se Mikula malo proupita za uspjeh svoga maloga.
‘Meštre, što mi je od maloga u skuli?’, bez pozdrava ni uvoda oglasi se Mikula. ‘Mali ti ni dobar u Hrvaskemu, u računu i u zemjopisu’, odgovori mu meštar.
‘Ma što mi to govoriš, zapanji se Mikula, da ni dobar u Hrvaskemu? Pa on mene sve razumi što mu rečen, ma ne obada! Ne virujen ti ni da ni dobar u računu, jerbo ga još Tambućin ni privari kad ga pošajen kupit kilo mesa, a što se tiče zemjopisa tu virujen da ni dobar. Ja ga pošajen dat kozama na Zlo poje, a on se pojde kupat u Brbovicu!’

Žrnovo-Postrana
Travanj 2018

KORČULANSKO – FRANCUSKI PENZIONERSKI DANI Turistički put gospara Ante

Gospar Ante Curać rođen 1942. godine u Žrnovu na otoku Korčuli, u osnovnu školu išao u Žrnovu, u gimnaziju u Korčuli, završio Višu turističku u Dubrovniku. Cijeli radni vijek proveo u turizmu kojim se povremeno bavi i danas kao konzultant jedne receptivne turističke agencije.

Radio u hotelijerstvu u Korčuli, u Atlasu u Dubrovniku 15 godina, a od 1986. godine kao organizator putovanja u Francuskoj, specijalist za Hrvatsku. Organizirao putovanja i ljetovanja za oko 180 tisuća gostiju iz Francuske, najvećim dijelom u turizmu s kulturnim sadržajem, a od 2001. organizira turizam sa sadržajem šetnje u prirodi s boravkom u selu Žrnovo i po nacionalnim parkovima po Hrvatskoj. Penzionerske dane provodi između Korčule i Francuske.

Pročitajte još

KAKO IZBIJELITI JAJA? S octom i vodom u tri jednostavna koraka

Dulist

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist