Zanimljivosti

PRIČE IZ ŽRNOVA GOSPARA ANTE CURAĆA Školovanje ludom radovanje

Zrnovo Korcula

Mikula Striko je bio sasvim običan žrnovski težak, koji je kruh svoj svagdašnji zarađivao s ovećom motikom idući na žrnate po vrtlima, vinogradima, maslinicima i ostalim ledinama koje je trebalo okopat. Doma žena i dvoje dice koje je vajalo hranit.

Najstariji sin mu je nekako progurao prvi pa drugi razred, a Mikula nije nikad išao na roditeljski sastanak jer nije imao vremena. Išla je žena, ali se o tome doma nije raspravljalo, jer je Mikula držao da je odgoj dice samo ženin posal.

No jednog dana, padala je kiša, pa Mikula nije išao na žrnatu, već se je s cigaretom među prstima našao u seoskoj zadruzi u kojoj su se prodavale kućne i težačke potrepštine. Boga pitaj zašto se je ta trgovina u Žrnovu zvala zadruga, a ne butiga ili dućan kako je to običaj po drugim selima i gradovima. Mi u Žrnovu nismo imali seljačku niti bilo kakvu drugu radnu zadrugu, samo je butiga nosila to ime.

U zadruzi se je ne samo prodavalo i kupovalo, nego je ta mala prostorija služila i za mjesto za susret, ćakulu, dogovor i slično, kad je padala kiša. Nije bilo današnjih kafića, niti zabrane pušenja u zatvorenim prostorijama, pa je u njoj uvijek iznad glava lebdio plavičast dim Drave, Zete i Opatije.
No, došao je taj dan Mikula u zadrugu jer je padala kiša pa se ni moglo kopat. A u zadrugu je došao i meštar Traš, upravitelj naše škole, pa je to bila prilika da se Mikula malo proupita za uspjeh svoga maloga.
‘Meštre, što mi je od maloga u skuli?’, bez pozdrava ni uvoda oglasi se Mikula. ‘Mali ti ni dobar u Hrvaskemu, u računu i u zemjopisu’, odgovori mu meštar.
‘Ma što mi to govoriš, zapanji se Mikula, da ni dobar u Hrvaskemu? Pa on mene sve razumi što mu rečen, ma ne obada! Ne virujen ti ni da ni dobar u računu, jerbo ga još Tambućin ni privari kad ga pošajen kupit kilo mesa, a što se tiče zemjopisa tu virujen da ni dobar. Ja ga pošajen dat kozama na Zlo poje, a on se pojde kupat u Brbovicu!’

Žrnovo-Postrana
Travanj 2018

KORČULANSKO – FRANCUSKI PENZIONERSKI DANI Turistički put gospara Ante

Gospar Ante Curać rođen 1942. godine u Žrnovu na otoku Korčuli, u osnovnu školu išao u Žrnovu, u gimnaziju u Korčuli, završio Višu turističku u Dubrovniku. Cijeli radni vijek proveo u turizmu kojim se povremeno bavi i danas kao konzultant jedne receptivne turističke agencije.

Radio u hotelijerstvu u Korčuli, u Atlasu u Dubrovniku 15 godina, a od 1986. godine kao organizator putovanja u Francuskoj, specijalist za Hrvatsku. Organizirao putovanja i ljetovanja za oko 180 tisuća gostiju iz Francuske, najvećim dijelom u turizmu s kulturnim sadržajem, a od 2001. organizira turizam sa sadržajem šetnje u prirodi s boravkom u selu Žrnovo i po nacionalnim parkovima po Hrvatskoj. Penzionerske dane provodi između Korčule i Francuske.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1986. Umro povjesničar i arhivist Vinko Foretić

Dulist

Prije 14 godina zauvijek nas je napustio heroj Domovinskog rata Aljoša Nikolić

Dulist

Sretan rođendan našem kiparu Josipu Ivanoviću!

Dulist