Zanimljivosti

PRIČE IZ ŽRNOVA GOSPARA ANTE CURAĆA Koliko vridi glava od čovika

PRIČE IZ ŽRNOVA GOSPARA ANTE CURAĆA Koliko vridi glava od čovika

Barba Ivan Babun je bio težak. Ne, nije bio težak u kilima, već je svoju obitelj hranio s motikom s kojom je išao na žrnate kod svojih susjeda. Ako riječ težak pročitaš s malo duljim “a”, dobit ćeš pravu živopisnu riječ koja je u našem selu bila svakodnevnica i govorila je sama za sebe. “Sutra imamo težake” govorile su domaćice, pa se je znalo da toj obitelji sutra dolaze težaci kopat vinograd, a ona je morala spremiti za njih dobru marendu, pa obid i večeru. Barba Ivan je doma imao ženu i troje djece, što je značilo da mora hodit kopat i dalje od svog Kampuša.

Barba Mikula Pada je bio borac, pa je imao državnu rabotu u brodogradilištu i nije trebao hodit na žrnate. U to doba su naši mladići počeli kupovat motor bicikle, pa je i barba Mikula isto poželio imat motor biciklu, ali se ona od siromašne plaće u brodogradilištu nije mogla kupit. Da bi kupio motor biciklu trebalo je poć rabotat u Njemačku. Barba Marko se je borio protiv Njemaca u onome ratu, pa nije dolazilo u obzir poć kod neprijatelja. On je otišao u Švicarsku i vratio se nakon 6 mjeseci s polovnim motor biciklom marke “Zündapp“, s kojim je išao na posao u brodogradilište.

“Sutra gren kopat Pod Sveti Antonj, reče jedno popodne barba Ivan barba Mikuli, hoćeš li me povest, to ti je usput“.
“Kako neću, odgovori barba Mikula, budi prid kućon u šest urih“.

Ujutro je teta Zorka spremila malo zeja s bokun kruha u kotlić, a naravno, i botiliju vina, jer bez vina težak ne može kopat. Krenuli su iz Kampuša prema Korčuli po još neasfaltiranoj cesti. Nekako u isto vrijeme je Djuro Mjesa iz Konavala, onaj iz priče o presi, krenuo zadružnim kamionom iz Korčule prema Žrnovu. Sudbina je htjela da se kamion i motorbicikla sretnu na oštrom za zavoju u Grubinjcu, no kako barba Mikula nije mogao vozit desnom stranom ceste koja je bila puna tucanika, neminovno je došlo do sraza teškog kamiona i lake motorbicikle, kod čega su njih dvojica poletjela preko kabine i pala u grmlje pored ceste. Nije bilo mobitela u to vrijeme, pa je Djuro Mjesa morao hitro skočit do grada i pozvat prvu pomoć. Barba Babun i barba Pada su završili u hitnoj, krvavih glava, slomljenih ruku, nabijenih koljena i rebara. Jedva su ostali živi, pričao je poslije dr Šteka.

Vajalo je poć u Kampuš obavijestit tetu Zorku, što je učinio jedan od braće Miša, susjeda jednog i drugog.
“Zorka moja, pali su iz motora i grubo se udrili, eno ih na hitnon“, obazrivo pristupi susjed Miš, znajući da je u kući barbe Babuna teška sirotinja i troje dice.

“A johi meni, biće mi razbi oni novi kotlić“! zavapi teta Zorka hvatajući se za glavu.
Eto, moj čitatelju, draga čitateljice, koliko je u ono doba u nas vridila glava od čovika. Sve razbijene glave, sve slomljene ruke, sva natučena rebra će zarast, ali novi kotlić je razbijen za uvik i nema ga više.

Ante I. Curać
Neumirovljeni penzioner

KORČULANSKO – FRANCUSKI PENZIONERSKI DANI Turistički put gospara Ante

Gospar Ante Curać rođen 1942. godine u Žrnovu na otoku Korčuli, u osnovnu školu išao u Žrnovu, u gimnaziju u Korčuli, završio Višu turističku u Dubrovniku. Cijeli radni vijek proveo u turizmu kojim se povremeno bavi i danas kao konzultant jedne receptivne turističke agencije.

Radio u hotelijerstvu u Korčuli, u Atlasu u Dubrovniku 15 godina, a od 1986. godine kao organizator putovanja u Francuskoj, specijalist za Hrvatsku. Organizirao putovanja i ljetovanja za oko 180 tisuća gostiju iz Francuske, najvećim dijelom u turizmu s kulturnim sadržajem, a od 2001. organizira turizam sa sadržajem šetnje u prirodi s boravkom u selu Žrnovo i po nacionalnim parkovima po Hrvatskoj. Penzionerske dane provodi između Korčule i Francuske.

Pročitajte još

ODNOSI S JAVNOŠĆU U ONLINE OKRUŽENJU Nastupno predavanje Romane John

Dulist

STON ĆE ‘GLUMITI’ DUBROVNIK Snima se dokumentarno-igrani film ‘Kralj Tvrtko’

Dulist

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist