Kultura

‘PRETEČA APSTRAKTNOM SLIKARSTVU’ Supružnici i pjesnici Mirjana i Stijepo izlažu konavoske lišajeve

Dane europske kulturne baštine koji se ove godine obilježavaju pod zajedničkom temom ‘Baština za sve’, Dubrovačke knjižnice otvorit će izložbom konavoskih lišajeva, književnika i pjesnika Stijepa Mijovića Kočana i njegove supruge pjesnikinje Mirjane Pejaković Kočan. Otvorenje će se upriličiti u ponedjeljak, 20. rujna 2021., u prizemlju Narodne knjižnice Grad s početkom u 19 sati.

Izložba se sastoji od fotografija lišajeva (simbioza hifa gljiva i cijanobakterija ili jednostaničnih zelenih algi) koji su fotoaparatom zabilježeni tijekom 2020. godine uglavnom u Đurinićima, na Kočanovu gumnu, na stožeru i na obližnjim suhozidima općine Konavle. Sam autor rekao je kako su lišajevi ‘preteča apstraktnom slikarstvu’.

Stijepo Mijović Kočan (Đurinići u Konavlima, 14. travnja 1940.) hrvatski književnik, pjesnik, putopisac, scenarist i redatelj. Doktorirao je književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1994. godine disertacijom “Pjesništvo Josipa Pupačića”. Uz književni (preko 20 zbirki pjesama), novinarski i prosvjetni rad, profesionalni je filmski redatelj te je, najviše za televiziju, ostvario desetke dokumentarnih, obrazovnih, feljtonističkih i igranih filmova (Posljednji klačinar, serija Život, a ne film, Prevlaka, ćaćina tamburica, kasnije istoimena knjiga, čime je započeo ciklus Moja priča o Hrvatskoj, Pređi rijeku ako možeš, scenarij, Baka Bijela, režija i scenarij, tv-drame Daksa, otok bumerang, Konavle kultura kamena itd.). uz dvije fonografske režije, prema vlastitim prilagodbama Ilirae lira (LP hrvatskog narodnog preporoda) te Gundulićeva Dubravka. Pokretač je Konavoskoga zbornika (1982.), za što je prethodno valjalo osnovati Konavle, društvo za znanstvene i kulturne djelatnosti, s nekim drugim intelektualcima iz Konavala, da bi se zbornik i monografija mogli tiskati kao stanovit odgovor velikosrpskom svojatanju. Član Matice hrvatske od 1966., jedan od njezinih obnovitelja i član Upravnog odbora 1990. godine. Predavao je na sve tri razine obrazovanja: u osnovnom, srednjem i visokom školstvu. Jedan je od pionira hrvatskoga televizijskog novinarstva. Stijepo Mijović Kočan otac je poznatog hrvatskog novinara Marcela Holjevca Kočana.

Izložba će biti otvorena do 10. listopada 2021.

Pročitajte još

Monografija ‘ANTUN MASLE’ Igora Zidića: Novo čitanje opusa dubrovačkog umjetnika

Dulist

[‘KRVAVA SVADBA’] Poetski stilizirani jezik Federica Garcíe Lorce prvi put na Igrama

Dulist

Suzvučje sjajnih ansambala Antiphonus i Concerto dei venti očaralo Dvor

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija