Hrvatska

Prešutni minus prelazi u dopušteno prekoračenje. Jeste li se javili u banku?

BANKOMAT01

Prešutni minusi uskoro odlaze u povijest, a građani se do 30. lipnja trebaju javiti svojim bankama kako bi ugovorili dopuštena prekoračenja.

Naime, banke ovih dana na adrese svojih klijenata šalju obavijesti kako do 30. lipnja, ukoliko žele zadržati minus po tekućem računu moraju tu mogućnost osobno ugovoriti. Ne ugovore li dopušteno prekoračenje do isteka roka – a to je do kraja ovog mjeseca korisnici više neće moći biti u minusu na računu, odnosno koristiti svoja prešutna prekoračnja.

Iz banaka obavještavaju da se iznos iskorištenog prešutnog prekoračenja može podmiriti do navedenog datuma, a ako to njihovi klijenti ne učine bit će im omogućena otplata iskorištenog iznosa. Zapravo banke će građanima ‘izaći u susret’ odobravanjem kredita za obročnu otplatu na rok od 12 mjeseci bez dodatnog troška. U dopisu se navodi kako kamatna stopa omogućenog kredita neće biti viša od one koja je bila zakonom propisana za dopušteno prekoračenje.

Do kraja ožujka 2024. godine, od ukupno 1,7 milijun potrošača koji su dobili ponude banaka, nešto više od 560 tisuća se odazvalo pozivu i ugovorilo dopušteno prekoračenje, izjavili su za N1 iz Hrvatske narodne banke (HNB) .

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist