DuList IN

PREPORUKA NIKOLINE MILOSLAVIĆ Uživajte na plaži uz ovih pet knjiga!

PREPORUKA NIKOLINE MILOSLAVIĆ Uživajte na plaži uz ovih pet knjiga!

S knjigom nisi izoliran – glasila je poruka ovogodišnje Noći knjige, koja se u okolnostima epidemije korona­virusa u travnju održala online. No, njoj bismo mogli dodati i onu kako s knjigom nikad nisi sam, a to znaju svi knjigoljupci, kojima su knjige ne samo nepresušno vrelo znanja nego i bijeg od stvarnosti. A ima li ičega ljep­šega nego uzeti dobru knjigu i zaputiti se u ovo ljetno doba na plažu. Mnogi zapravo uživajući u moru i suncu, vole čitati knjige, a sezona ljetnih odmora idealna je prilika i za uhvatiti se u koštac s eventualnim zaostatcima u čitanju. Stoga, uživajte u toplini sunca i mirisu mora s knjigama koje nam je preporučila Nikolina Miloslavić, diplo­mirana knjižničarka na Odjelu za djecu i mlade Narodne knjižnice.

PREPORUKA NIKOLINE MILOSLAVIĆ Uživajte na plaži uz ovih pet knjiga!

MAGDA SZABO: ‘VRATA’
Napeto iščekivanje do posljednjih stranica
Književnica se vraća pisanju te se odlučuje za pomoćnicu u kućanstvu. Preporuka prijatelja na put joj dovodi neo­bičnu staricu Emerenc koja će bitno obilježiti njen život stvarajući dvostruku, paralelnu biografiju književnice i njene kućne pomoćnice. Obje biografije obilježene su predratnom, ratnom i poslijeratnom Mađarskom, ali i specifičnom sudbinom dviju žena ne samo unutar povi­jesti, politike i društva, već i unutar vlastitog odnosa, određenog neobičnom međuovisnošću i prijateljstvom. U interpretiranju romana naglasak je na emocionalnoj povezanosti likova i dvostrukosti njihovih biografija. Kako otkrivamo tajne života Emerenc, tako pratimo i život književnice. No zanimljivijim od te dvostruke bio­grafije čini se ekonomsko-socijalna povezanost i dvo­strukost njihova odnosa moći. Čitatelj biva uvučen u napeto iščekivanje što ne posustaje sve do posljednjih stranica…

MARIA DUENAS: ‘VRIJEME IZMEĐU KROJENJA’
Zemljovid uspomena i nostalgije
Pred Španjolski građanski rat mlada krojačica Sira Quiroga zbog ljubavi prema muškarcu kojega gotovo da i ne poznaje napustit će sve: Madrid, majku, zaručnika i sudbinu koja ju je čekala. Nedugo zatim ista ta ljubav ostavit će je slo­mljenu i samu, bez novca i poznan­stava, s pregršt dugova i samo dvije vještine: umijećem šivanja i neu­ništivom željom da preživi. S ta će dva talenta Sira Quiroga promi­jeniti svijet i vrijeme u kojima je živjela, jer je hrabra žena koja svo­jom stazom korača ne bježeći od izazova i puna srca. Nova španjolska književna zvijezda María Duenas kreće se zemljovidom uspomena i nostal­gije prikazujući nam sjaj i bijedu Maroka i Španjolske potkraj tride­setih godina prošloga stoljeća!

TOMAS ELOY MARTINEZ: ‘PJEVAČ TANGA’
Potraga za tajanstvenim Martelom
Amerikanac Bruno Cadogan piše doktorski rad o Borgesovim ese­jima posvećenim podrijetlu tanga. Istražujući nailazi na podatke o nevjerojatnom pjevaču Juliju Mar­telu koji pjeva stare vrste tanga, no nikad nije snimio ni jedan stih. Cadogan odlazi u Buenos Aires i odsjeda u pansionu u kojem se odigrava radnja Borgesove slavne priče Aleph. Boravak u Buenos Airesu pretvara se u potragu za tajanstvenim Martelom i pokušaj da se pronikne u njegovu ‘mapu grada’ – mapu mjesta na kojima su počinjeni razni zločini i zvjerstva u bogatoj povijesti grada.

GABRIEL GARCIA MARQUEZ: ‘LJUBAV U DOBA KOLERE’
Klasična, ali i začudna ljubavna priča
Isporučujući poruku njenom ocu, Florentino Ariza se zaljubljuje u mladu Ferminu Daze. Ono što slijedi je priča o ljubavi i strasti koja se proteže kroz 50 godina. Udvaranje započinje pismima, završava odbijanjem, a Fermina se odlučuje za doktora Juvenal Urbina i brak bez ljubavi koji s godinama stalno jača. Florentino ostaje vjeran i nakon Juvenalove smrti ponovno izgovara zavjet ljubavi. Sada kada mistične okolnosti nude Fermini i Florentinu drugu šansu, u razdoblju koje je obećavajuće, ali vodi prema smrti, Marquez otkriva pravu ljubav s jednostavnim i vječnim život­nim ritualima. Uspio je jednu klasičnu, ali i začudnu ljubavnu priču upakirati u primjer vrhunskog spisateljskog umijeća.

SANDOR MARAI: ‘KAD SVI­JEĆE DOGORE’
O prijateljskoj ljubavi
U svojoj sedamdeset i petoj godini mađarski general Henrik osvrće se unatrag na svoj život. Rođen kao sin francuske plemkinje i mađarskoga časnika, on je već kao dojenče upućen na neraskidivu povezanost sa svojom dojiljom i dadiljom Nini, koja je utjelovljenje ljubavi, i koja će ga pratiti do svoje i njegove starosti. U vojnom zavodu pokraj Beča Henrik upoznaje dje­čaka Konrada te se između njih rađa iznimno životno prijateljstvo. Ovo je roman o prijateljskoj lju­bavi, ali i o svakoj bezuvjetnoj lju­bavi, koja u svojoj požrtvovnosti i nesebičnosti ne očekuje nikakvu nagradu i nadživljuje sve nespo­razume, sukobe i razočaranja te daje puni smisao čovjekovu životu, oplemenjujući ga i otvarajući mu vidik prema sveopćoj i metafizič­koj povezanosti bića i pojava.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 15. srpnja 2020.

Pročitajte još

ZVIJEZDE PJEVAJU Mihi oduševio i prošao u finale, Lejla ispala

Dulist

[FOTO] MATURALNA VEČER Pomorci uplovili u svijet odraslih

Dulist

Pogledajte majicu koju je Mihovil Španja nosio u polufinalu Zvijezde pjevaju

Dulist