Hrvatska

PREPORUKA HGK U prva dva tjedna 2023. prednost dajte bezgotovinskom plaćanju

PREPORUKA HGK U prva dva tjedna 2023. prednost dajte bezgotovinskom plaćanju

Trgovina koja će uz financijske institucije u prvim danima iduće godine podnijeti najveći teret prelaska na novu valutu, spremna je za ovaj zahtjevan proces kako bi se građanima i potrošačima u najvećoj mjeri olakšala tranzicija na novu valutu, poručuju iz Hrvatske gospodarske komore.
-HGK je od sredine 2021. godine u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvom financija, Hrvatskom narodnom bankom i HANFA-om, aktivan sudionik ovog procesa, kroz organizaciju više od deset edukativnih događanja na kojima je sudjelovalo oko 3.300 sudionika. Kao instrument u borbi protiv neopravdanog podizanja cijena pokrenut je Etički kodeks kao jedan od mehanizama koji doprinose stvaranju sigurnog okruženja za potrošače. Do sada je Etičkom kodeksu pristupilo 1002 tvrtki i obrta, a ukupno je izdano 15.465 naljepnica, najviše iz područja trgovine i uslužnih djelatnosti – navodi se u priopćenju Hrvatske gospodarske komore.
Premda je najveći dio priprema ukupnog gospodarstva iza nas, dodaju, za potrošače ali i trgovce, najizazovnije razdoblje vrijeme je dvojnog optjecaja koje započinje 1. siječnja 2023. godine, a završava 14. siječnja 2023. U vremenu dvojnog optjecaja za sva gotovinska plaćanja mogu se upotrebljavati i kune i euri, uz napomenu da trgovac ili primatelj plaćanja nije dužan prihvatiti više od 50 kovanica kune u jednoj transakciji. Također, ukoliko u navedenom razdoblju poslovni subjekt nije u objektivnoj mogućnosti ostatak iznosa vratiti u gotovom novcu eura, ostatak iznosa može vratiti u gotovom novcu kune ili gotovom novcu kune i gotovom novcu eura.
Preporuka sektora trgovine HGK je da građani u navedenom razdoblju u najvećoj mjeri koriste bezgotovinske modele plaćanja te se opskrbe manjom količinom gotova novca za potrošnju tijekom novogodišnje noći i prvih dana u siječnju.
– Pozivamo građane da prvih dana dvojnog opticaja, u trgovinama prilikom plaćanja na blagajnama daju prednost prolaza našim starijim sugrađanima, ali i pokažu razumijevanje prema radnicima na blagajnama kojima će obveza primanja dvije valute i preračunavanje iste, predstavljati dodatni izazov – izjavila je Sanja Smoljak Katić, direktorica Sektora za trgovinu HGK.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist