Aktualno

PREOBRAZBA KROZ ŠETNJU Treće predavanje o gradskim predjelima – Gruž

Dubrovačke knjižnice nastavljaju ciklus predavanja o dubrovačkim gradskim predjelima pod nazivom: Preobrazba kroz šetnju, šetnja kroz preobrazbu: kroz dubrovačke (pri)gradske kvartove. Treće predavanje tematizirat će Gruž, a održat će se u četvrtak, 20. travnja 2023. u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad s početkom u 19 sati.  

Predavanja održava dubrovački povjesničar umjetnosti i arheolog Ivan Viđen koji niz godina surađuje s Dubrovačkim knjižnicama.

Stara je mudrost kako „stalna na tom svijetu samo mijena jest“ – a to se, kao i u ljudskome životu, može posebno dobro primijeniti i na gradove. Iako nam se u Dubrovniku promjene nekad pričinjavaju bržima, nekad sporijima, općenito nismo svjesni kako se i koliko se prostori Grada mijenjaju i preobražavaju.

Dubrovačke knjižnice osmislile su ciklus od četiri predavanja kojima će se publika tijekom travnja moći „prošetati“ najvažnijim kvartovima Grada van zidina: Pločama, Pilama s Konalom, Gružom i Lapadom. Predviđeno je da se nakon održavanja posljednjega predavanja virtualna šetnja iz knjižnice pretvori u pravu šetnju uz stručno vodstvo. Predavanja su osmišljena kao pogled u slojevitu povijest svakoga od odabranih kvartova, ali uz naglasak na promjene i preobražaje koji su ih oblikovali te doveli i do današnje „slike Grada“. Koje je značenje i uloga svakoga od spomenutih (pri)gradskih predjela u prošloj i sadašnjoj „slici Grada“ te koje predodžbe o tomu postoje? Koliko znamo, a koliko mislimo da znamo i koje predrasude imamo o pojedinim mjestima i događajima? Predavanja će nastojati odgovoriti na ta i na druga pitanja te se „boriti“ i s uvriježenim, često i ne sasvim točnim, znanjima o Pločama, Pilama, Gružu i Lapadu.

Pročitajte još

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist