Kultura

PREMIJERNO ODIGRANA 2011. Možete pogledati i ‘Hasanaginicu’ online!

PREMIJERNO ODIGRANA 2011. Možete pogledati i 'Hasanaginicu' online!

‘Hasanaginica’ u režiji Ivana Lea Lema prema tekstu Milana Ogrizovića premijerno je odigrana u Kazalištu Marina Držića 18. ožujka 2011. godine. Na Velikoj Sceni bilo je ukupno 19 glumaca umjetničkog ansambla KMD-a, a dijelom gostiju i statista. Pogledajte predstavu na ovom linku.

Glavne likove utjelovili su: Jasna Jukić – Hasanaginica, Vladimir Posavec – Aga Hasanaga, Slavko Juraga – imotski kadija, Milka Podrug Kokotović – majka Age Hasanage, Izmira Brautović – majka Hasanaginice, Lana Helena Hulenić – Sultanija te Zdeslav Čotić – brat Hasanaginice.

O predstavi je prije skoro deset godina redatelj Ivan Leo Lemo zapisao:

-Volim kada doseg neke priče seže što šire na našem planetu i zato smo, moj autorski tim i ja, oblikujući likovni i semantički izgled ove predstave bili inspirirani cjelokupnom islamskom kulturom i bošnjačkog i turskog i arapskog svijeta te njezinim utjecajem na nas i na našu ‘mahalu’. Između ostalog, htjeli smo u polazišnu točku za pričanje ove priče obuhvatiti čak i predrasude prema islamskoj kulturi ne bismo li, naravno, inspirirali na prepoznavanje, razumijevanje, pomirdbu i suosjećanje – rekao je i dodao:

‘S tom orijentalnom inspiracijom u jedrima te Rumijevim i Hafizovim pjesmama u džepu proputovao sam Tursku i Bliski istok te stekao divne prijatelje čije su gostoljubive energije utkane i u ovu predstavu. Ovo je predstava o sevdahu ili ljubavi’.

Pročitajte još

PROLJEĆE PRI DVORU Bogati glazbeno-plesni program KUD-a ‘Stjepan Radić’

Dulist

[FOTO] Dubrovački muzeji prvi put obilježili Noć tvrđava

Dulist

REPRIZA VEČERAS U TEATRU U potrazi za Cvijetom Zuzorić

Dulist