Kultura

PREMIJERA U TEATRU Pogledajte ‘Karaoke show’ Kolarina

Nova premijera Kazališne družine Kolarin ‘Karaoke show’ održat će se 13. veljače u 19.30 sati i Kazalištu Marina Držića.

Dubrovačka produkcija bit će prva scenska izvedba ove predstave na hrvatskom jeziku – jeziku na kojem je drama napisana. Naime, prošlo je petnaest godina otkako je tekst ‘Karaoke show’ izašao iz radionice autora Davora Špišića.
Priča je to o gorko-smiješnim zabunama samoće, o žudnji za ljubavlju i opsesiji da se bude netko drugi ili otputuje u neke bolje svjetove. Prvi put je drama izvedena 2004. i to u zvučnom obliku – u produkciji Dramskog programa Hrvatskog radija. Iste godine dogodilo se i koncertno čitanje ‘Karaoka’ u produkciji Matice hrvatske Osijek. Zatim su karaoke-antijunaci krenuli na Otok i progovorili engleskim jezikom. Naime, obje reading productions koje su uslijedile, odigrane su u Velikoj Britaniji: 2005. u produkciji West Yorkshire Playhouse u Leedsu te 2013. u Londonu, kao projekt Honey-tongued Theatre Productions. Ta vrsta produkcija na scenama Velike Britanije ima izvrsnu tradiciju i ‘Karaoke’ su u oba projekta ostvarile izvrsnu komunikaciju s publikom.

-Dodatni izazov za današnje postavljenje ‘Karaoka’ jest činjenica da se uveliko promijenio kontekst. Samo za petnaestak godina, društveni odnosi obrnuli su se naglavce. Svijet je zaglavio na muljevitom dnu najšašavijeg apsurda, a socijalna manipulacija drastičnija je nego ikad. Danas su sestre Senka i Branka te njihov podstanar Teodor lumpenproleteri bijedne perspektive. Njihovi smiješni snovi grčevito zastaju u grlu kao luzersko kamenje. Kao ‘Hrid koja ište slobodu’, ali sve više guši – poručio je sam autor predstave Davor Špišić.

Režiju potpisuje Paolo Tišljarić, kostimografkinja je Tea Bašić Erceg, a autor glazbenih aranžmana je Giorgio Baranac. Uloge igraju Jelica Čučević kao Senka, Darija Mikulandra Žanetić kao Branka, te Leo Mrkić kao Teodor.

S glumcima i redateljem porazgovarali smo za tiskano izdanje duLista, koje je od ove srijede, 13. veljače, u prodaji.

Pročitajte još

TREĆI VIKEND FESTIVALA Odgađa se koncert Nena Belana, ali nemojte propustiti Torta party, radionice…

Dulist

ANDRIJA IVANČAN ‘Naše ambicije su velike i ne krijemo ih – želimo biti najbolji ansambl u Hrvatskoj!’

Mia Njavro Banić

‘Lamento i Boogie’, skladba Gordana Tudora posvećena DSO-u i maestru Hutu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija