Aktualno

[PREMIJER NA SVEČANOSTI] U srijedu se obilježava 20 godina od otvaranja mosta preko Omble

[PREMIJER NA SVEČANOSTI] U srijedu se obilježava 20 godina od otvaranja mosta preko Omble

U Dubrovniku se u srijedu, 11. svibnja obilježava 20 godina od završetka radova na izgradnji mosta dr. Franja Tuđmana. Svečanosti na mostu nazočit će i premijer Andrej Plenković, a stiže i ministar Oleg Butković te ministrica Nina Obuljen Koržinek.

Ideja o premošćivanju ušća Omble zapravo je starija 30 godina od samog objekta, koji je svečano otvoren 11. svibnja 2002. godine. S realizacijom se počelo još prije Domovinskog rata, točnije 1989. godine gradnjom prilaznih cesta iz pravca Lozice i Nuncijate. No, s početkom rata radovi su obustavljeni sve do 1997. godine kada Hrvatske ceste potpisuju ugovor s izvođačem, zajedničkom tvrtkom Walter Bau – Konstruktor d.o.o. Split.

Svečani početak radova na gradnji ovog objekta ukupne duljine 518 metara obilježio je u listopadu 1998. godine tadašnji predsjednik dr. Franjo Tuđman, i to bacanjem u temelje posebne sonde, piše Sebastijan Vukosavić u Gradoplovu, s na pergamentu zapisanom događaju, hrvatskim kunama te posebnim izdanjem Slobodne Dalmacije. Radovi su započeli u proljeće 1999. godine i trajali tri godine, a vrijednost investicije iznosila je oko 31,5 milijuna eura. No, ni njegova gradnja nije prošla bez repova, od sumnji u nelegalnu gradnju (jer je most građevinsku dozvolu dobio netom prije završetka radova) do prekoračenja rokova i samog budžeta.

Kao šlag na kraju, pisali smo za 17. obljetnicu završetka radova, došlo je i do tenzija oko samog imena mosta. Naime, uoči samog svečanog otvaranja, dubrovačko Gradsko vijeće donijelo je odluku da se most zove po prvom hrvatskom predsjedniku, dr. Franju Tuđmanu. U to je vrijeme na čelu Grada bila HDZ-ova Dubrava Šuica. S druge strane, Hrvatske ceste nisu htjele popustiti tvrdeći kako je projekt od početka bio i ostao Most Dubrovnik. Ne treba smetnuti s uma kako je hrvatski premijer toga vremena bio SDP-ov Ivica Račan, koji je most svečano i otvorio, tako da su tenzije oko imena imale politički predznak. No, na svečanosti, koju su režirali Krešimir Dolenčić i Ivica Boban, održanoj 11. svibnja 2002. godine ime mosta nitko nije spominjao. Gradonačelnica je, pišu nacionalni mediji toga vremena, zahvalila premijeru Račanu što je došao otvoriti most čiji je nastavak gradnje inicirao predsjednik Franjo Tuđman. Time je premijer, rekla je Šuica, pokazao kako zna cijeniti hrvatsko zajedništvo. Račan je pak istaknuo kako će ovaj objekt postati novi simbol Dubrovnika. Tek 2004. godine, u vrijeme tadašnjeg HDZ-ovog ministra Božidara Kalmete dolazi do popuštanja Šuici te most postaje Most dr. Franja Tuđmana, ali je do danas ostao poznat kao most s dva imena.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist