Zanimljivosti

Predstavnici Caritasa u posjeti zatvorenicima

caritas zatvorenici

Na blagdan sv. Ivan Bosca koji se posebno odlikovao ljubavlju prema napuštenim mladima koje je pokušavao kroz duhovnost i izobrazbu vratiti na pravi životni put, Uprava Caritasa Dubrovačke biskupije posjetila je Zatvor u Dubrovniku.

Ravnatelja mr. don Roberta Ćibarića, zamjenicu ravnatelja Mariju Đurović i Caritasovog volontera informatičara Tonija Kuzeka dočekao je upravitelj zatvora Zlatko Karačić. Povod posjeta je bio završetak četveromjesečnog informatičkog tečaja kojeg je za potrebe zatvorenika organizirao dubrovački Caritas.

Suradnja Caritasa Dubrovačke biskupije i Zatvora u Dubrovniku započela je u kolovozu 2012. nakon što se pri jednom susretu predstavnika Caritasa i tadašnjeg privremenog upravitelja Ivana Pršlje počelo razgovarati o mogućoj suradnji. Zaključilo se kako bi mogli pokušati zatvorenicima pružiti mogućnost računalnog tečaja. Mag. ing. comp. Toni Kuzek stavio je na raspolaganje svoje vrijeme, znanje i sposobnosti te je početkom rujna započeo tečaj o osnovnim informatičkim znanjima. Caritas Dubrovačke biskupije donirao je i tri računala na kojima se održavao praktični dio tečaja.

Upravitelj Karačić zahvalio je Caritasu na suradnji istaknuvši kako je ovo, prema njegovim saznanjima, jedini zatvor u Hrvatskoj koji je omogućio informatičku izobrazbu osobama lišenim slobode.
-Ovaj naš današnji posjet vama je svojevrsno ohrabrenje da u budućnosti okrenete jednu novu stranicu u vašem životu. I ova potvrda o postignuću može vam biti jedan dodatni poticaj jer ste uistinu s ovim završenim tečajem sebe oplemenili -rekao je pri uručenju potvrda ravnatelj Ćibarić.

I voditelj tečaja Kuzek izrazio je radost istaknuvši „kako su svi polaznici koji su ustrajali do kraja bili motivirani za nova saznanja iz informatike“. Naime, veći broj zatvorenika prijavio se za tečaj, ali su tijekom vremena odustajali, dok je njih desetero uspjelo završiti tečaj do kraja te su im danas uručene potvrde o postignuću kojim se izjavljuje da je osoba završila tečaj o osnovnim informatičkim znanjima.
Caritas Dubrovačke biskupije također je donirao knjige zatvorskoj knjižnici. Među knjigama nalaze se molitvenici, duhovna literatura kao i knjige koje potiču na pozitivno razmišljanje te nekoliko udžbenika iz informatike i računarstva za one koji žele znati još i više od usvojenih osnovnih znanja.
Na kraju susreta zaključeno je da će se započeta suradnja Uprave Zatvora u Dubrovniku i biskupijskog Caritasa nastaviti.

Pročitajte još

ŠTO RADITI U SLUČAJU PUKNUĆA GUME U VOŽNJI? Odmjereno kočiti i ne raditi nagle pokrete

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1947. Rođena književnica Tereza Buconić Gović

Dulist

NA ŠIPANU Treća međunarodna radionica o očuvanju kulturne i prirodne baštine

Dulist