Koronavirus u Hrvatskoj

PREDSTAVLJENE NOVE MJERE Zatvaraju se kafići, restorani, teretane, nema svadbi…

kafici KONOBAR SEZONCI

Nove mjere za sprječavanje pandemije koronaviursa donesene su ovog četvrtka nakon sjednice Vlade. Premijer Andrej Plenković uvodno je istaknuo kako je broj dnevno zaraženih danas nažalost premašio 4000 te da su zbog toga nakon konzultacija sa stručnjacima primorani predstaviti novi paket mjera.

-Nakon što nam se dnevni broj zaraženih gotovo prepolovio od početka do kraja rujna, od početka listopada ponovno su počele rasti s velikim stopama. Tada sam upozorio da je ovaj virus ozbiljna prijetnja te da mu dolazak jeseni pogoduje. Pozvao sam sve da odgovornim pojnašanjem štite jedni druge jer nam dolaze teški dani, a nitko ne zna koliko će pandemija trajati. 25. listopada postrožili smo mjere i dodatno ograničili okupljanja što je pridonijelo usporavanju rasta, ali nedovoljno, brojevi nisu počeli padati. Znali smo da je teško sa sigurnošću dati procjene, ako se ne budemo svi zajedno pridržavali mjera. Osobna odgovornost je najučinkovitija. Pozivali smo sve na maksimalnu odgovornost i solidarnost i upozoravali da se situacija može pogoršalo. Sada smo primorani uvesti ograničenja kako bismo suzbili pandemiju. Bez obzira i na nove mjere daljnja dinamika ovisi opet o svakome od nas. I ako se mali broj okupljenih osoba ne bude pridržavao mjera, zaraza će se nastaviti širiti pa možda ni ove mjere neće biti dovoljne. Ovaj virus je daleko od bezazlenog. Pridržavajmo se mjera, držimo distancu, nosimo maske, izbjegavajmo rukovanje i svaki fizički kontakt, svako sat vremena prozračujmo prostore – rekao je premijer Plenković, a potom predstavio mjere.

Mjere će stupiti na snagu u subotu i trajat će do 21. prosinca. Zabranjeni su svi javni događaji i okupljanja s više od 25 osoba. Na privatnim okupljanjima i svečanostima smije biti 10 osoba. Maske su obvezne na otvorenom prostoru kad nije moguće držati distancu od 1,5 metara. Javna okupljanja i svečanosti smiju trajati do 22 sata. Zabranjena su svadbena slavlja, na pogrebu smije biti najviše 25 osoba, a sućut se ne smije izražavati fizičkim kontaktom. Obveza je stanara i poslodavaca redovito dezinficiranje svih zajedničkih površina. Na okupljanjima svakoj osobi moraju biti omogućena 4 kvadrana metra prostora.

U javnom prijevozu popunjenost ne smije biti veća od 40 posto. Vozači i putnici moraju imati maske, a kontrolu će provoditi inspektori. Prodavaonice trgovine i trgovački centri moraju imati jasno istaknute obavijesti o najvećem dozvoljenom broju kupaca. Obavezna je primjena pojačanih mjera higijene i provjetravanje. Pekarama je ograničeno radno vrijeme do 22 sata. Zabrana prodaje alkohola na snazi je od 22 do 6 sati. Zabranjen je rad kasinima i sajmovima. Obustavljen je rad kafića i restorana, smiju raditi hoteli i kampovi. Ugostiteljskim objektima dopuštena je dostava uz poštivanje mjera. Treninzi i natjecanja su obustavljena, osim za sportaše i sportašice I., II. i III. kategorije u pojedinačnim sportovima i seniorske ekipe koje nastupaju u najvišem rangu natjecanja.Zatvaraju se i teretane te sportski centri. Zabranjuju se probe amaterskim zborovima, a to se odnosi i na crkvene zborove.

-Sve mjere bit će na snazi najmanje do 21. prosinca jer ako se do tada spusti dovoljno broj zaraženih, možemo razmišljati da se dio mjera ukine. U protivnom, ove mjere i dalje ostaju na snazi – rekao je premijer Plenković.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist