Aktualno

Predstavljena nova vrsta alge

Znanstvenici Instituta za more i priobalje dubrovačkog sveučilišta Ana Car i dr. sc. Nenad Jasprica jutros su predstavili novo znanstveno otkriće,  vrstu alge pod imenom Cocconeis caulerpacola.

Otkriće je prošli tjedan objavio Eureopean Journal of Phycology.  Na ovom istraživanju radi se već četiri godine.
Novo otkrivena vrsta je morska jednostanična alga mikroskopske veličine ili mikroalga, a živi vegetativno na tijelu invazivne tropske zelene makroalge Caulerpa taxifolia. Veličine je 20 mikrometra ili pedesetog dijela milimetra, a pripada skupini alga kremenjašica ili dijatomeja.

Uvodno je profesor Jasprica uveo prisutne u problematiku izučavanja organizama u Jadranu i šire, te je istaknuo:
Moramo štititi Jadran, ali što u Jadranu? I zbog čega? Još uvijek naše more nije dovoljno izučeno.
Također je istaknuo kako je san svakog znanstvenika otkriti novu vrstu, a pogotovo je prekrasno kada to učini mlada znanstvenica.
Na prestavljanju znanstvenica Ana Car naglasila je:
Još uvijek nije istraženo kako alga utječe na mikrorazini. Potrebno je proučiti oko stotinjak uzoraka kako bi se dokazalo da ova alga upravo živi na Caulerpi taxifoliji. No, ovo je otkriće svjetskih razmjera. – zaključila je Car.

Pročitajte još

[PELJEŠAC JE ONLINE] Cijeli Jadran je od sada pokriven mjerenjima meteoroloških radara

Dulist

Od četvrtka se više ne može parkirati na prostoru ex. Radeljevića

Dulist

Dubrovnik u izboru najboljih gradova za život

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija