Kultura

Predstavljena notna edicija ‘Zdrava Kraljice’ autora skladatelja Krešimira Magdića

U sklopu manifestacije Kršćansko lice kulture u katedrali Gospe Velike u ponedjeljak je predstavljena notna edicija ‘Zdrava Kraljice – pučko crkveno i glagoljaško pjevanje’ autora skladatelja Krešimira Magdića.

U ime izdavača okupljenima se obratio ravnatelj Folklornog ansambla Linđo Vlaho Kljunak koji je istaknuo da je ova suradnja sa skladateljem Magdićem iznjedrila već četvrtu notnu ediciju. Ova vrijedna djela koja su se dogodila svoju puninu će doživjeti kad budu što više u primjeni kroz pjevanje klapa, crkvenih zborova… Ravnatelj Kljunak je izrazio nadu da će se ovom edicijom sačuvati jedan takav oblik pjevanja od zaborava. Kazao je da je to jedna velika vrijednost iz koje proizlazi i obaveza da se širi takva tema.

Okupljenima se putem video veze obratio i Jakša Primorac s Odsjeka za etnologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koji je ujedno i recenzirao notnu ediciju. Kazao je da je riječ o vrlo vrijednoj knjizi od 82 notne pjesme te istaknuo da je to jedan od rijetkih pokušaja stvaranja cjelovite crkvene pjesmarice koja počiva na pučkom, crkvenom i glagoljaškom pjevanju.

Temelj ove edicije je pučko liturgijsko i neliturgijsko pjevanje, u regionalnom smislu prevladavaju Dalmacija, Boka Kotorska, sjeverna Hrvatska iz kajkavskih krajeva te ponešto iz raznoraznih drugih hrvatskih krajeva. Knjiga je prvenstveno posvećena mješovitim crkvenim zborovima koji ova djela mogu izvoditi širom Hrvatske.

Autor i skladatelj Magdić ukratko je kazao da notna edicija ‘Zdrava Kraljice’ osim marijanskih napjeva donosi i niz baštinjenih bisera sadržajno vezanih uz druge dijelove crkvene godine. Pjesme u čast Blažene Djevice Marije zauzimaju posebno mjesto u njegovom glazbenom stvaralaštvu, istaknuo je.

Skladatelj Magdić prisjetio se polnoćke 1970. godine kada je napisao tekst i glazbu za svoju prvu sakralnu skladbu „Siđi k nama, Majko naša“, a tu je pjesmu je preradio za ženski zbor.
Na predstavljanju su pušteni različiti napjevi iz notne edicije. Napjev ‘Zdravo Morska Zvizdo’ uživo je izvela klapa Amfora, a napjev ‘Zdrava Kraljice’, koji je skladatelj pronašao na koru dubrovačke crkve Domino, izveo je Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem voditeljice Petre Potrebice.

Moderator večeri bio je Ivan Viđen, član Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije koje je organizator cjelokupne manifestacije. Izvor: Dubrovačka biskupija / Mario Mioč Vuletić

Pročitajte još

Završna izložba maturanata slikarskog odjela Umjetničke škole ovog petka u Galeriji mladih

Dulist

Subotu provedite u Umjetničkoj galeriji!

Dulist

U Sarajevu održana promocija knjige u čast Balda Bogišića

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija