DuList INKultura

PREDSTAVLJENA 16. FESTA DUBROVNIK Uživajte u koncertima tenora, diva, rockera, klapa…

PREDSTAVLJENA 16. FESTA DUBROVNIK Uživajte u koncertima tenora, diva, rockera, klapa...

Šesnaesta, humanitarna Festa Dubrovnik je pred nama, a tim povodom održana je u ove srijede konferencija za medije u hotelu Valamar Lacroma.

Okupljenima su detalje programa iznijeli organizatori – Darija Mikulandra Žanetić, direktorica programa Feste, predsjednik udruge Slobodan Vlašić, Vicko Dragojević, organizator Feste od klapa, Žarko Dragojević, organizator Du Rock Parade, Jeny Hansal, predsjednica Udruge DEŠa, te Damir Milat, ravnatelj DSO-a.

Konferencija za medije započela je pojašnjenjem o VečeRi od Kandelore, o čemu je detaljnije pričao predsjednik Vlašić.
– Kao što znate, na naknadnoj sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika pao je proračun, pa i program privremnog financiranja. Dogodila se jedna sjednica GV-a na kojoj su izabrani laureati, ali je imenovano i povjerenstvo za organizaciju Dana Grada Dubrovnika, čega smo i mi sastavni dio. U sklopu toga je i Večera od Kandelore, za koju smo mi bili predložili, kad smo prijavljivali program, tri naše jubilarne klape, Kaše koje slave deset, Subrenum koji slavi 25 godina te Ragusa koja slavi 40 godina. Mi smo taj program, kad smo doznali da neće biti ni proračuna ni privremenog financiranja, prilagodili. Naime, nismo mogli čekati tko će biti Povjerenik, jer nam programi počinju, stoga smo dogovorili na bazi ranijih dogovora da u Revelinu bude VečeR od Kandelore, da ne bude sa stolovima i velikim banketom, već s besplatnim nastupom klapa – kazao je Vlašić, a u večeri će sudjelovati i učenici te profesori TUŠ-a Dubrovnik, škole koja slavi sedamdesetu obljetnicu. Oni će organizirati afterparty koji će biti ‘poduprt’ s tisuću kamenica iz Maloga Stona te pjenušcem.

-Čujemo da se dogovaraju neki drugi programi za tu večer, ako nam tih tisuću kamenica ostane ‘visiti’, sigurno ćemo ih upotrijebiti u radionici s DEŠOM, tako da ćete osim makarula ove godine imati priliku i naučiti otvarati i ‘srkati’ kamenice – dodao je Vlašić, kazavši kako će se danas i sutra odlučiti po pitanju VečeR ili Večera od Kandelore te će, po pitanju klapa koje su se već uvježbale, u slučaju potrebe cijela VečeR prebaciti u Kazalište Marina Držića na sam dan našeg Parca.

Darija Žanetić predstavila je ukratko program koji nas čeka tijekom cijele Feste Dubrovnik, a sigurni smo kako će svatko pronaći nešto za sebe! U poredstavljanju su joj se priključili i Vicko Dragojević te Žarko Dragojević.

Tako se 26. siječnja održava Festa od klapa u Kazalištu Marina Držića s početkom u 20 sati. Na ovom tradicionalnom humanitarnom koncertu uživat ćete u našim ponajboljim klapama, jer nastupit će Karaka, Kurenat, Staglin, Oštro, Cavtajke, Rikordo, Subrenum, FA Linđo te Kaše. ovom večeri Festa Dubrovnik priključuje se obilježavanju 450 godina od smrti našeg najvećeg komediografa, Marina Držića, kroz dramsko čitanje Kazališne družine Kolarin, te uz sudjelovanje Kvarteta Sorkočević. Večer će uljepšati Agroturizam Konavle s prigodnim tratamentom za sve klapaše. O Festi od klapa više informacija možete pronaći ovdje.

Prije Feste od klapa, održat će se i tradicionalno grličanje u 19 sati.

Potom slijedi, 27. siječnja od 19 sati, Du Rock Parada u noći muzeja, uz suorganizatora Klub Lazareti, u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

Nastupit će bandovi DaRiva, Valetudo, Embassy 516, Didak Lazzarin, Material Damage, Mystica, Banditen Strasse, Ad Libidum, Lapadske tratinčice, te Mihael Štaka i Vjetrovi s Dinare. Ulaz je slobodan, a viš informacija potražite ovdje!

Na dan 28. siječnja, s početkom u 20 sati, uživajte u programu Gala koncerta: 4 tenora i Dubrovački simfonijski orkestar u hotelu Valamar Lacroma.

Uz DSO, nastupit će Vladimir Garić, Marko Pecotić Peco, Marko Škugor i Đani Stipaničev, a publika će uživati u glazbenoj poslastici klasičnih i popularnih pjesama.

Više potražite na Facebook poveznici događaja.

29. siječnja nastupit će dive Dijana Hilje, Ilijana Korać i Andrea Marić, te gošća, Jeanette Roeck iz Austrije, uz kvartet DSO-a u Crkvi svetog Vlaha, s početkom u 19 sati. Nažalost Dubravka Šeparović Mušović bila je spriječena, istaknuto je na konferenciji.

30. siječnja u 19 sati otvara se izložba Josipa Ivanovića ‘Mali sveti Vlaho’, a bit će održana i prezentacija projekta ‘Sv. Vlaho u dubrovačkoj likovnosti’, sve u Kazalištu Marina Držića. Prvi dan veljače donosi nam radionicu autohtonih jela i vina u Mimozi u 11 sati, a organiziraju ju DEŠA, TUŠ te Gospodarska i Obrtnička komora. 2. veljače na programu je, od 13 do 18 sati, Festa od vina u Gradskoj kavani u organizaciji Gospodarske i Obrtničke komore.

– Ovo je deseta godina po redu da Udruga DEŠA organizira jedan humanitaran dan posvećen Svetom Vlahu i dubrovačkoj ljutoj naranči, na Kandeloru je tu Dan ljute naranče. Svi znate da godinama već promoviramo ovu nepravedno zapostavljenu voćku, te u suradnji s hotelima, restoranima, slastičarnicama grada spravljamo razne torte i kolače sa ljutom narančom. Uvijek je to posvećeno nekome u našoj zajednici. Novac s prve takve manifestacije, prije deset godina, dat je za obnovu Crkve svetog Vlaha u Stonu, što su bila inicijalna sredstva,a Udruga ‘Libertas’ iz San Pedra donirala je odmah 2 tisuće dolara. S nekom našom malom inicijativom se crkva upravo dovršava – kazala je Hansal, dodavši kako je ove godine novac namjenjen Udruzi invalida i distrofičara Dubrovačko neretvanske županije, za njihov dnevni boravak.

A nam preostaje samo pozvati vas na novu, 16. Festu Dubrovnik – budite dio Feste, uživajte u bogatom programu i brinite se za baštinu – naime, sav prihod od Feste Dubrovnik odlazi za obnovu Crkve svetog Vlaha!

MNJ

Pročitajte još

ZVIJEZDE PJEVAJU Mihi oduševio i prošao u finale, Lejla ispala

Dulist

[FOTO] MATURALNA VEČER Pomorci uplovili u svijet odraslih

Dulist

Pogledajte majicu koju je Mihovil Španja nosio u polufinalu Zvijezde pjevaju

Dulist