Sport

PREDSJEDNIK HAJDUKA IVAN KOS ‘Vraćamo povjerenje nogometne Dalmacije’

PREDSJEDNIK HAJDUKA IVAN KOS 'Vraćamo povjerenje nogometne Dalmacije'

Ivan Kos, 35-godišnji Osječanin, bivši nogometaš (prekinuo igračku karijeru u 25. godini) te po struci diplomirani ekonomist, u svibnju ove godine je napunio tek godinu dana u fotelji predsjednika HNK Hajduka, a napredak u igračkom, rezultatskom i organizacijskom smislu bio je vidljiv već u prvoj sezoni.

Doveden je novi trener Joan Carillo, a projekt ‘narodnog Hajduka’ nastavlja se ostvarivati sigurnim hodom. Kos je ovih dana boravio u Dubrovniku, gdje je s čelnim ljudima Nogometnog kluba nogometne akademije Libertas potpisao ugovor o sportsko-poslovnoj suradnji. Klub velike i slavne prošlosti time je odao priznanje za rad i entuzijazam malom, ali jako dobro organiziranom dubrovačkom klubu.

Za svog partnera na jugu Hrvatske izabrali ste baš NK NA Libertas. Zašto?
Cilj HNK Hajduka jest približiti se novim sredinama i sretan sam što smo postigli dogovor s NK NA Libertasom. Zapravo smo samo formalizirali ono što već radimo. Pratimo rad kluba, a ovim smo otvorili lijepu priču jer se kao narodni klub želimo svima približiti te podržati ono što nogomet jest, a to su naša djeca, budući naraštaj, ono što ostaje iza nas. Sve što radimo, radimo za njih. Želimo im omogućiti normalan razvoj kroz šport, a to smo prepoznali u Libertasu. Želimo im pružiti infrastrukturnu i stručnu pomoć kako bismo sutra imali nešto još ljepše, što će svima nama ostati. Naime, NK NA Libertas predstavlja ono što mi u HNK Hajduku zagovaramo, sa svim svojim načelima i načinom razmišljanja. Primarni naglasak stavljaju na struku i odgoj djece, a na tom principu i mi funkcioniramo. Vjerujem da ćemo zajedničkom suradnjom približiti dva grada i dva kluba, povezati regiju. Mi smo izašli i približili se našim malim klubovima, a kao jedan od mini-centara prepoznali smo NK NA Libertas. Želimo graditi čvrste i kvalitetne temelje, omogućiti djeci da se razvijaju, uče, školuju se. Trebamo im omogućiti kvalitetnu i stručnu izobrazbu, kvalitetne kadrove. I pedagoški i nogometno. Vjerujem da će s kvalitetnim radom, koji u NK NA Libertas traje već sedam godina, doći I nogometni rezultati. Učinit ćemo sve da se nogomet na pravi način vrati u Dubrovnik, jer smatramo da takav grad, osim vrhunskog vaterpola, zaslužuje i vrhunski nogomet.

Jeste li se ovim potezom na neki način vratili na jug Hrvatske, budući da vam je vaš zagrebački rival Dinamo s područja Dalmacije često znao ‘preoteti’ nogometne talente?
Mi se bavimo svojim dvorištem i samim sobom. Naravno da naša konkurencija čini što je najbolje za njih, a mi vučemo poteze za koje smatramo da su najbolji za nas. Moramo biti u dobrim odnosima sa svim klubovima, posebno u Dalmaciji. Upravo na tom tragu želimo se približiti narodu, vratiti povjerenje nogometne Dalmacije u Hajduk. Čini mi se da je Hajduk desetak godina, a možda i duže, odlazio od svoje baze, a baza je osnova svega. I suradnja s NK NA Libertasom je jedan od poteza s kojim ćemo pokušati vratiti povjerenje. Na tome ćemo raditi jer nama u Hajduku je u konačnici u interesu ne samo razvoj našeg kluba te osvajanje bodova, već razvoj djece, sporta u široj slici. Nadam se da ćemo to opravdati, da ne ostane samo na praznim riječima.

Jesu li još uvijek aktualne priče koje su nekad bile rasprostranjene, da se u Hajdukovu omladinsku školu ulazilo preko ‘plavih kuverti’, a ne po talentu?
Pustimo priče, koje su bile kuloarske, premda neke od tih stvari vjerojatno imaju svoju podlogu. U ovom trenutku se bavimo samo kvalitetom. Možete biti sigurni da kod nas sad igraju najbolja djeca, a svake godine želimo podizati ljestvicu kvalitete, posebno u dolasku novih igrača. Jedino nas kvaliteta može zadržati u vrhu.

Osjećate li se usamljeno u borbi za pravedan nogomet, posebno s obzirom na trenutno stanje u HNS-u?
Ne bih rekao da smo sami. Možda naoko to tako u ovom trenutku izgleda. Više mi se čini da smo usamljeni južno od Svetog Roka pa čak i od Male Kapele. Nadam se da će se to promijeniti. Svi moramo biti svjesni količine talenta koja je kroz povijest činjenično proizašla s ovih prostora. Taj dio moramo vratiti, decentralizirati svoju zemlju, ne samo u nogometu, nego u sportu općenito te svemu ostalom. Samim tim vjerujem da će se kvaliteta nogometa podići na višu razinu.

Otkad je u prosincu 2016. godine preuzeo klupu Hajduka, novi trener, 48-godišnji Španjolac Joan Carrillo unio je dosta žara i živosti u sastav. Postavio je dosta agresivniju taktiku, podigla se efikasnost. Međutim, za prošlu sezonu bilo je prekasno za veći iskorak. U novoj sezoni imate čisti start. Jeste li zadovoljni?
Za bilo koji iskorak i kvalitetniji posao trebate puno vremena. Volim reći da za dobru i kvalitetnu igru trebate dobre i kvalitetne temelje. Pred nama je još jako puno posla, ali vjerujemo da smo uspjeli posložiti stvari na način kako smo željeli te da ćemo s kontinuitetom ostvariti ciljeve koje smo sebi postavili.

Problem su uvijek financije, posebno kad je riječ o pojačanjima za prvi sastav. Kakva je sad politika kluba?
Nažalost novac je taj koji u većini slučajeva diktira uvjete te u konačnici stanje na tablici. Mi smo narodni klub, živimo i radimo sami od sebe, nemamo privatnika koji će stati iza nas, koji će nas ‘pogurati kad zapne’. Vjerujem da ćemo s našim pristupom uspjeti pronaći model samoodrživosti. Ali za to trebamo dobre temelje i kvalitetne trenere.

Kad ćemo Vas opet vidjeti u Dubrovniku?
Dubrovnik je prekrasan grad u koji se uvijek rado vraćam. Ali nisam ja uvijek nužno potreban, već su bitni odnosi. Sad smo s NK NA Libertasom potpisali suradnju i možete vrlo brzo očekivati aktivan rad. Vjerujem da ću i ja vrlo brzo opet doći.

Pročitajte još

Iva Oberan osvojila broncu na Grand Slamu u Dushanbeu!

Dulist

SUTRA NA STADIONU LAPAD Ragbi klub Dubrovnik VS. Dorchester RFC

Dulist

Ana Petković dupla državna prvakinja!

Dulist