Aktualno

Predavanje Stjepana Sučića o 50. obljetnici Hrvatskog proljeća

Predavanje Stjepana Sučića ’50. obljetnica Hrvatskog proljeća’ održat će se u četvrtak, 30. rujna, u čitaonici Narodne knjižnice Grad s početkom u 18 sati.

O Hrvatskom proljeću govorit će njegov vrlo aktivni sudionik Sučić, u to vrijeme student FER-a i član Matice hrvatske. Hrvatsko proljeće je naziv za intenzivna politička gibanja u Hrvatskoj, bogato kulturno stvaralaštvo i promišljanje o strateškim gospodarskim programima, vrijeme posebno obilježeno legitimiranjem hrvatskoga nacionalnog identiteta. Ono je započelo sredinom šezdesetih i kulminiralo tijekom 1971. godine a zalaz doživjelo u 1972. godini. Doba je to procvata kulturnog stvaralaštva, prožeto slobodom govora i pisanom riječi. Matica hrvatska je svojim knjigama, znanstvenim skupovima i književnim priredbama nastojala odgovoriti. Pokrenula je Hrvatski tjednik. Sav hrvatski narod bio je prožet ozračjem demokracije i slobode. Pokret hrvatskih sveučilištaraca doveo je u službenu studentsku organizaciju novo vodstvo. Deklaracijom je obranjen hrvatski književni jezik. Pokrenute su rasprave o bitnim pitanjima gospodarskog razvoja i prometnog povezivanja Hrvatske. Osnovani su mnogi ogranci Matice hrvatske. Nakon sjednice Predsjedništva SKJ u Karađorđevu početkom prosinca 1971. godine uslijedila je represija uhićenjem studentskih lidera i prvaka MH, više stotina osuda za političke prekršaje, čistke članova SKH i stvaranje trajnog traumatiziranog stanja u Hrvatskoj. Hrvatsko proljeće predstavlja uvodni čimbenik u stvaranju samostalne hrvatske države početkom devedesetih godina XX. Stoljeće.

 

Pročitajte još

BRANITELJ MARKO MIŠO MUJAN Heroji su oni koji su uložili svoj život u temelje Hrvatske

Andrea Falkoni Račić

NE PROPUSTITE TEČAJEVE CENTRA ZA JEZIKE! Učenje stranih jezika najbolji je način korištenja slobodnog vremena

Dulist

POSJETILI SMO NAGRAĐENI OPG Zlata vrijedna obitelj Trojanović

Maria Prkut

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija