Aktualno

PREDAVANJE ĐORĐA OBRADOVIĆA Poštovanje ljudskog dostojanstva u medijima

PREDAVANJE ĐORĐA OBRADOVIĆA Poštovanje ljudskog dostojanstva u medijima

Dubrovačke knjižnice Dubrovnik i Agencija za elektroničke medije, u suradnji s UNICEF-om, sa zadovoljstvom najavljuju 2. Dane medijske pismenosti, koji će se održati u utorak, 9. travnja 2019. u Čitaonici Narodne knjižnice Grad s početkom u 10.30 sati.

Tema koju se ove godine želi naglasiti je ‘Poštovanje ljudskog dostojanstva u medijima’ o kojoj će govoriti doc. dr. sc. Đorđe Obradović, s Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku, skupa sa studentima Diplomskog studija Medija, Magdalenom Zrilić i Lukom Čavarom.

Ljudsko dostojanstvo je, prema uobičajenoj definiciji što je donosi i Rječnik hrvatskog jezika, ‘ukupnost vrlina koje pobuđuju poštovanje (osjećaj časti, ukus, odmjerenost, poštenje)’. Ono je temeljno ljudsko pravo sadržano u prvom članku Deklaracije o pravima čovjeka, proglašenom u Ujedinjenim narodima 1948., koji glasi: ‘Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima’.

Mediji bi trebali poštovati dostojanstvo ljudi, ali to nije uvijek slučaj. Pojavom interaktivnih medija u kojima i primatelji poruka mogu biti pošiljatelji, došlo je i do usložnjavanja odnosa prema ljudskom dostojanstvu. Njega u interaktivnim medijima mogu vrijeđati ne samo novinari kao nekad, nego i drugi korisnici, ali i sami komunikatori koji zbog neznanja ili želje za promocijom vrijeđaju sami sebe.

Posljedice nepoštovanja ljudskog dostojanstva u medijskom prostoru izravno utječu na srozavanje razine medijske kulture, što se prenosi i u kulturu nekog društva i svakodnevno ponašanje i komuniciranje ljudi i u interpersonalnoj, a ne samo medijski posredovanoj komunikaciji.

Cilj održavanja Dana medijske pismenosti je osvještavanje javnosti o važnosti medijske pismenosti, osnaživanje građana, posebice djece i mladih vještinama medijske pismenosti, stvaranje platforme za suradnju i razvoj održivih projekata medijske pismenosti, te podrška odgojiteljima i nastavnicima razvojem edukacijskih materijala za medijsko obrazovanje.

Pročitajte još

[FOTO] Katji Bakija dodijeljeno Priznanje Doma Marina Držića

Dulist

TURISTIČKE BROJKE U DUBROVNIKU ‘Odličan početak sezone’

Dulist

16 ROTACIJA TJEDNO AMSTERDAM – DUBROVNIK Značajno povećanje broja letova nizozemskog avioprijevoznika

Dulist