Aktualno

Predajte oružje bez sankcija!

Predajte oružje bez sankcija!

„Manje oružja – manje tragedija!“ naziv je još jedne akcije Pu dubrovačko-neretvanske kojom se građane nastoji potaknuti na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja bez sankcija.

Uz početak akcije održana je i konferencija za medije na kojoj su uz predstavnike policije bili i zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić, predsjednik HVIDRA-e DNŽ Vitomir Bajac te Nikša Vrhovac, tajnik Lovačkog saveza DNŽ.

Svi građani koji posjeduju ileganlo oružje iz Domovinskog rata pozvani su da ga do 10. siječnja 2013. godine predaju policiji bez ikakvih zakonskih sankcija. Prilikom predaje bit će im zagarantirana potpuna anonimnost, rečeno je na presici.

Tonči Glumac iz PU dubrovačko-neretvanske naglasio je kako je ovakvih akcija do sad održana više pute te da su rezultati svih njih bili impresivni.

– Svjesni smo da je rat završio, zadnja bitka je izvojevana 16. studenog 2012. pa pozivamo sve građane na predaju oružja bez sankcija i bez tragedija – naglasio je ovom prilikom Vitomir Bajac.

Nikša Vrhovac iz Lovačkog saveza istaknuo je kako su lovci najbrojnija naoružana skupina u Hrvatskoj. Ima ih 70 tisuća, a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji čak 3 tisuće. – Iako su lovci krajnje odgovorni, ipak su dali doprinos u ratu pa je moguće da su doma ostavili pokoji suvenir- rekao je Vrhovac, apelirajući na njih da takvo oružje vrate, jer vojno streljivo nije namijenjeno lovu, zakonom je zabranjeno, te može ugroziti sigurnost.

Lovcima se također preporuča da predaju staro i neispravno legalno streljivo na isti način kao i ilegalno, dakle bez sankcija uz garanciju anonimnosti.

Na području naše Županije od rujna 2007. godine do danas predano je 9 265 raznih eksplozivnih sredstava, 775 kilograma eksploziva, 125 kilograma baruta, 1 575 štapina, 266 komada detonatora, 227 442 komada streljiva, 89 komada raketnih bacača, 44 komada raznih puški te 18 komada pištolja.

Akcija će se, između ostalog, provoditi i na postavljenim Info točkama, štandovima koji će se postaviti na frekventnim lokacijama, a bit će označeni i opremljeni promo materijalima, te će policijski službenici informirati građane o načinu predaje oružja i eksplozivnih naprava.

 

Pročitajte još

SMJEŠTAJ S POGLEDOM NA MORE Nove poste kampera na putu za Copacabanu

Dulist

EMISIJA ‘TKO TO TAMO PJEVA’ Nastupila je i Nevenka Tokić sa Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

Međunarodni je dan primalja

Dulist