Aktualno

Pravosudni službenici u štrajku, traže povećanje plaća

sud105

Hrvatsko pravosuđe od danas je u blokadi. Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) pokrenuo je štrajk u svim tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu. Zbog štrajka se ne održavaju ročišta, a ne obavljaju se ni upisničarski i zemljišnoknjižni poslovi.

U 7 sati počeo je štrajk u tijelima sudbene vlasti i Državnom odvjetništvu zbog malih plaća. Županijski sud u Zagrebu objavio je nepravomoćnu presudu da je štrajk zakonit.

Županijski sud u Zagrebu u petak je donio privremeno rješenje kojim se odbija prijedlog Vlade o izricanju privremene mjera zabrane organiziranja štrajka sudskih službenika. U Vladi ocjenjuju da je štrajk nezakonit jer je SDLSN izgubio sindikalnu reprezentativnost nakon što je dio članstva prešao u policijske sindikate, čime su oni postali reprezentativni za sve državne službenike i namještenike.

-Imamo podršku sudaca, sad je informacija stigla s terena da je 3500 ljudi prostupilo štrajku, moguće da je i više, velik je odaziv, podrška sudaca je pristutnas obavljaju se oni poslovi koji su nužni kako smo i najavili da se definiraju, evo sve je pod kontrolom, rekla je predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Iva Šušković.

Traže 400 eura veće plaće za najniže rangirane službenike u pravosuđu. Štrajkom će onemogućiti održavanje ročišta, ali i upisničarske i zemljišnoknjižne poslove, piše Dnevnik.hr.

Sindikat pravosudnih policajaca Hrvatske (SPPH) razmotrit će idućih dana sa članovima sindikata ponudu Ministarstva pravosuđa i uprave (MPU) oko povećanja plaća, izvijestio je u ponedjeljak glasnogovornik SSPH Jelenko Krešo nakon sastanka s resornim ministrom Ivanom Malenicom.

Banner 300x250 DU 1

-Dobili smo određene ponude koje ćemo sada razmotriti s našim tijelima i sa članstvom. To je nešto na tragu onoga što je premijer Plenković danas ponudio reprezentativnim sindikatima. Zasad nam se ponuda čini fer i korektna’, kazao je Krešo, dodajući da će SPPH donijeti odluku o ponudi ove srijede ili najkasnije u četvrtak.

Iva Šušković iz Sindikata poručila je da su zadovoljni povećanjem plaća svim službenicima, ali da i dalje treba rješavati probleme pravosuđa.

-Povećanje će po nekim kategorijama iznositi neto do 100 eura, zatim 80 i oni najviši 60 eura. Otvoren je razgovor u vidu našeg štrajka. Mi podržavamo odluku Vlade, međutim vratimo se na početak. Naši zahtjevi datiraju iz 2020. i smatramo potrebnim razgovarati o određenom dodatku unutar sustava koji kroz ovaj štrajk zastupamo, pojasnila je.

-Naša akcija je krenula puno ranije, a završila je postupkom mirenja i nažalost štrajkom, dodala je.

 

Pročitajte još

MOKOŠICA PRVI PUT PROSLAVILA SV. GAŠPARA ‘Misu je doživljavao kao nešto veličanstveno’

Dulist

GORDAN BOSANAC ‘Šuica je prekršila kodeks ponašanja, mora se suočiti sa sankcijama

Dulist

ISPUCALI STUPOVI PELJEŠKOG MOSTA Stručnjaci tvrde kako sigurnost prometa nije ugrožena

Dulist