Aktualno

Pratite prijenos uživo večernje molitve iz Katedrale

Gospa od Porata 11

Večeras u 20 sati večernju molitvu ispred oltara Gospe od Porata u dubrovačkoj katedrali predvodit će dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a moći će se, kao i prijašnjih večeri, pratiti putem mrežnih stranica Dubrovačke biskupije i Facebook profila biskupa Uzinića.

„Iako smo fizički odvojeni možemo zajednički moliti. Ljubav je domišljata. I nije joj ništa teško. Zato vas pozivam, u ljubavi, da mi se večeras u 8 sati pridružite u molitvi ispred oltara Gospe od Porata u dubrovačkoj katedrali.

U ušima mi osobito utješno odzvanjaju riječi proroka Hošee iz današnje mise: ‘Ljubav mi je mila, ne žrtva, poznavanje Boga, ne paljenice’ (Hoš 6,6). Osjećam da mi objašnjavaju zašto je sve ovo što činimo bilo potrebno. Objašnjenje je u ljubavi. Ljubav je Bogu milija od žrtve, pa bila to čak i sama euharistijska žrtva u kojoj se On sakramentalno žrtvuje na našim oltarima, koja je središte i vrhunac svega kršćanskog života.

Ljubav nikad nije odvojena od žrtve. Ona se u žrtvi potvrđuje. I onoj euharistijskoj, koja je primjer žrtve iz ljubavi, ali i onoj svakodnevnoj žrtvi za druge.

Od nekih među nama, osobito liječnika i medicinskog osoblja, ovih se dana zahtjeva puno žrtve iz ljubavi. Oni su pozvani i na herojsku žrtvu, izlažući pri tom i svoje živote, a možda i živote svoje obitelji. Čine to iz ljubavi za druge, one najveće, jer ‘veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje’ (Iv 15,13).

Pomozimo im tako što ćemo ostati kod kuće i poštivati pravila nadležnih službi. Neka naša žrtva iz ljubavi za njih, ali i sve druge, bude to što ćemo ostati u svojim domovima i nećemo se nepotrebno izlagati riziku. Dodajmo toj žrtvi iz ljubavi na koju smo pozvani i brigu za druge, osobito za starije i nemoćne u svojoj blizini.

Mi kršćani vjerujemo da u svemu ovome, kao svojevrsni znak ljubavi koji može pomoći molitva, ona osobna, ali i ona zajednička. Zato vas pozivam na molitvu za oboljele i njihove obitelji, liječnike i medicinsko osoblje, ali i njihove obitelji, sve odgovorne i sve službe koje im pomažu u toj odgovornosti, za umiruće koji su lišeni milosti sakramenata, umrle i njihove obitelji lišene mogućnosti normalnog žalovanja i oproštaja, ali i sve nas, sav svijet i cijelo čovječanstvo, osobito ona područja koja su najgore pogođena“, stoji u biskupovom pozivu na molitvu.

Prijenosi uživo mogu se pratiti i na web stranicama Dubrovačke biskupije i na osobnom Facebook profilu biskupa Mate Uzinića.

 

Pročitajte još

Hakiran profil preminulog Jurice Popovića, Matija Vuica: ‘Oduzeli ste mi tračak radosti‘

Dulist

Grad zabranio proslavu norijade na Pločama, nova lokacija u Gospinom polju

Dulist

ALH prodaje Hotel Odisej na Mljetu!

Dulist