Aktualno

POZIV UČENICIMA Upoznajte se s filmskim plakatima i uživajte u dječjim filmovima

POZIV UČENICIMA Upoznajte se s filmskim plakatima i uživajte u dječjim filmovima

Državni Arhiv u Dubrovniku i Hrvatska kinoteka Hrvatskog državnog arhiva u suradnji s javnom ustanovom Kinematografi Dubrovnik u tjednu drugog dijela zimskog odmora organizira program za učenike naših škola s ciljem promocije i prezentacije nacionalne filmske baštine.

Pripremljena je tako izložba ‘Dječji pogled’ koja će se otvoriti 20. veljače u 16 i 30 sati u atriju palače Sponza. Tema izložbe filmskih plakata odredila je izbor od 21 plakata za 24 dugometražna i kratkometražna filma nastala u razdoblju od 1953. do 2006. godine koji svojim vizualnim rješenjima ne samo da uspješno promoviraju film za koji su rađeni već i govore o vremenu svog nastanka. Osim što se odabrani plakati razlikuju u tehnici izrade, od crteža, kolaža i fotografije do kombinacije više tehnika vidljiva je i razlika u stilu gdje se pored većeg broja nepoznatih autora naći i radovi majstora stripa poput Ferdinanda Bisa, Andrije Maurovića, Mirka Ilića i Radovana Domagoja Devlića.

Kako se filmski plakati uvijek vežu uz film, pripremljen je i filmski program u kinu Sloboda od 20. do 24. veljače od 17 sati, tijekom kojeg će se prikazati odabrani naslovi digitalno restauriranih dječjih filmova poput ‘Družbe Pere Kvržice’ (1970.) i ‘Vuka samotnjak’ (1972.) Obrada Gluščevića, ‘Vlaka u snijegu’ (1976.) Mate Relje, ‘Tajne starog tavana’ (1984.) Vladimira Tadeja te ‘Sinjeg galeba’ (1953.) Branka Bauera.

Ciljevi ovog programa su kroz izložbu ‘Dječji pogled’ publici mlađe generacije, i ne samo njima približiti jedan oblik vizualnog sadržaja koji je prije pojave digitalnih tehnologija bio temeljan način prezentacije određenog filmskog djela, te kao takav ostao i danas neizostavno prisutan. A kroz filmske projekcije pozvati mlade gledatelje da se upoznaju s pričama i likovima koji su sačuvani u našoj zajedničkoj filmskoj baštini, a one malo starije podsjetiti na vrijeme kada su i oni bili djeca.

Projekcije su besplatne za sve posjetitelje.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist