Aktualno

POZIV UČENICIMA Upoznajte se s filmskim plakatima i uživajte u dječjim filmovima

Državni Arhiv u Dubrovniku i Hrvatska kinoteka Hrvatskog državnog arhiva u suradnji s javnom ustanovom Kinematografi Dubrovnik u tjednu drugog dijela zimskog odmora organizira program za učenike naših škola s ciljem promocije i prezentacije nacionalne filmske baštine.

Pripremljena je tako izložba ‘Dječji pogled’ koja će se otvoriti 20. veljače u 16 i 30 sati u atriju palače Sponza. Tema izložbe filmskih plakata odredila je izbor od 21 plakata za 24 dugometražna i kratkometražna filma nastala u razdoblju od 1953. do 2006. godine koji svojim vizualnim rješenjima ne samo da uspješno promoviraju film za koji su rađeni već i govore o vremenu svog nastanka. Osim što se odabrani plakati razlikuju u tehnici izrade, od crteža, kolaža i fotografije do kombinacije više tehnika vidljiva je i razlika u stilu gdje se pored većeg broja nepoznatih autora naći i radovi majstora stripa poput Ferdinanda Bisa, Andrije Maurovića, Mirka Ilića i Radovana Domagoja Devlića.

Kako se filmski plakati uvijek vežu uz film, pripremljen je i filmski program u kinu Sloboda od 20. do 24. veljače od 17 sati, tijekom kojeg će se prikazati odabrani naslovi digitalno restauriranih dječjih filmova poput ‘Družbe Pere Kvržice’ (1970.) i ‘Vuka samotnjak’ (1972.) Obrada Gluščevića, ‘Vlaka u snijegu’ (1976.) Mate Relje, ‘Tajne starog tavana’ (1984.) Vladimira Tadeja te ‘Sinjeg galeba’ (1953.) Branka Bauera.

Ciljevi ovog programa su kroz izložbu ‘Dječji pogled’ publici mlađe generacije, i ne samo njima približiti jedan oblik vizualnog sadržaja koji je prije pojave digitalnih tehnologija bio temeljan način prezentacije određenog filmskog djela, te kao takav ostao i danas neizostavno prisutan. A kroz filmske projekcije pozvati mlade gledatelje da se upoznaju s pričama i likovima koji su sačuvani u našoj zajedničkoj filmskoj baštini, a one malo starije podsjetiti na vrijeme kada su i oni bili djeca.

Projekcije su besplatne za sve posjetitelje.

Pročitajte još

OBAVIJEST IZ ELEKTROJUGA Tko je bez struje u utorak i srijedu?

Dulist

Za Dubrovnik izdano narančasto upozorenje, budite na oprezu zbog vjetra!

Dulist

Lokrum spreman za posjetitelje, za građane ponovno godišnji pokazi

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija