Kultura

‘POZDRAV LJETU’ DSO S Lečićem i Martinenghijem

DSO Pozdrav ljetu

Dubrovački simfonijski orkestar održao je u petak navečer u atriju Kneževa dvora koncert pod nazivom ‘Pozdrav ljetu’ čim se obilježio i Svjetski dan glazbe.

Talijanski dirigent Gianluca Martinenghi je dirigirao DSO-om, a kao solist će nastupiti dubrovački pijanist Aljoša Lečić.

Gianluca Martinenghi izgradio je karijeru obnašajući dužnosti glazbenog direktora u uglednim talijanskim kazalištima poput Teatro Regio u Torinu i Teatro Massimo u Palermu, te surađujući s vrhunskim glazbenicima. Nedavno je nagrađen brojnim pohvalama publike i glazbenih kritičara nakon što su pod njegovom palicom nastupila dva najuglednija inozemna orkestra: Orkestar Münchenskog radija te Montrealski simfonijski orkestar, nakon čega je uslijedio poziv da dirigira rijetko izvođenu Mascagnijevu operu Iris za Fondaciju Veronske arene (jedini umjetnik koji je ovo djelo dirigirao prije njega u Veroni je sam Mascagni).

Pijanist Aljoša Lečić pokazuje širok spektar zanimanja za različite vrste glazbe ne samo u velikom luku klasične glazbe, nego i kroz suvremenu u kojoj svojim stvaralaštvom uspješno spaja elementa klasike i rocka. Uz prisutnost na klasičnoj sceni, dugi niz godina je član raznih rock bendova, a u zadnje vrijeme vrlo popularnog dubrovačkog benda Atlantide. Poznavanje  najvećeg dijela svih glazbenih izričaja od klasike do rocka, te upućenost u njihovo djelovanje daje mu znatan kredibilitet, širinu i visoku profesionalnost.

Na programu su bila djela:

A. Corelli:                  SARABANDE, GIGUE ET BADINERIE

O. Respighi:                PTICE – Suita za orkestar

GLI UCELLI – Suite for orchestra

A. Piazzolla:                LIBERTANGO – arr.D. Palanović

A. Piazzolla:                PRELUDIJ, FUGA I DIVERTIMENTO – Za klavir i gudače

PRELUDIO, FUGUE & DIVERTIMENTO – For piano & strings

 

Pročitajte još

[FOTO] IZLOŽBA VRIJEDNA MILIJUN EURA Djela oca pop-umjetnosti stigla u Dubrovnik

SUTRA U ATRIJU KNEŽEVA DVORA Pretposljednji koncert Stradun Classic festivala

Dulist

BOGATO KULTURNO LJETO Epidaurus Cavtat festival oplemenio jug Hrvatske sedamnaestu godinu zaredom

Dulist