Sport

POVRATAK U KOLIJEVKU VATERPOLA Jugaši odigrali revijalnu utakmicu s Dančarima

POVRATAK U KOLIJEVKU VATERPOLA Jugaši odigrali revijalnu utakmicu s Dančarima

Na Dančama je ovu subotu obilježena stogodišnjica osnutka Republike Danče. Proslavu su uveličali Jugaši koji su odigrali revijalnu utakmicu s Dančarima. Slavila je momčad u plavim kapicama predvođena Paulom Obradovićem i sjajnim Dančarom na golu Tonijem Penovićem. Njegov kolega na drugoj strani Željan Radulović Zambata branio je i nogama, međutim to nije bilo dovoljno da momčad u bijelim kapicama odnese pobjedu. Konačan rezultat bio je 8:11.

Frano Dabrović, osnivač i član prve ‘Vlade trojice’, ovako je napisao: ‘Statut ‘Republike svijeh Danača’ donijelo je Veliko vijeće, 15. Dan II. mjeseca Velikog Ljeta (tj. srpnja), godišta 190019, a pisan je ‘na Ponti i ‘u Špilji’. Statutom su utvrđene granice Republike od ‘Ponte od Vješala’ do ‘Ponte od Ospedala’, a sačinjavaju je tri općine: Ponta, Vale i Tapiti.’

Tako je počela povijest okupljanja mladosti na najpoznatijem dubrovačkom kupalištu. Bilo je to davne 1919. godine. Ovime su postavljeni temelji osnutka Juga jer će s tog mjesta poteći prvi Jugaši. Upravo će obitelj Dabrović dati mnoge vaterpoliste koji će sljedećih desetak godina nositi igru Juga.

Izvor: VK Jug CO

Pročitajte još

PRIDRUŽI SE DU MOTION TIMU Otvorene su prijave za volontiranje!

Dulist

VAŽNA UTAKMICA SQUAREA Pobjede li Osijek u polufinalu su!

Dulist

NAPETA UTAKMICA U BEOGRADU Jugaši pobijedili Crvenu Zvezdu

Dulist