Sport

Povratak Azeveda i optužbe iz Primorja

Povratak Azeveda i optužbe iz Primorja

Izgleda da bi predstojeća sezona mogla donijeti puno sportskih uspjeha i sreće za vaterpoliste Juga CO.

Naime, kako je u petak objavljeno na službenim stranicama VK Juga, američki reprezentativac Tony Azevedo potpisao je jednogodišnji ugovor s mogučnošću produljenja, a također je potpisan i novi ugovor s prespektivnim mladim vratarom Mirkom Nižićem.
 
Predsjednik kluba Ivo Pavličević za jug.hr osvrnuo se i na novonastalu situaciju, odlazak obitelji Volpi iz vaterpola. Kazao je kako će taj potez ostaviti posljedice za odnose snaga u europskom vaterpolu.
 
– Situacija u kojoj je Recco kupovao sve što je bilo kvalitetno u vaterpolo sportu i u kojoj se na početku natjecanja u koje se taj klub natjecao, unaprijed s 99% sigurnosti znalo da će Recco biti prvak također nije bila normalna niti poticajna za vaterpolo sport – kazao je Pavličević.

Kazao je kako je Jug dovođenjem Azeveda planirao zaokružiti sastav za iduću sezonu, ali je i priznao kako novonastala situacija može “izmijeniti takav stav”, ponajprije kroz vraćanje bivših jugaša iz drugih klubova u staro jato (Sukno, Vićan, Obradović?), o čemu će se razmišljati nakon Olimpijskih igara.

JUGOV NOŽ U LEĐA SUPERLIGI?

S druge strane u velikim problemima našao se predsjednik Primorja EB Predrag Sloboda koji je za Novi list kazao kako njegov klub sigurno odustaje od nastupa u Euroligi (isto je u ime Pro Recca najavio i Gabriele Volpi, a o istom potezu razmišljaju i Mladostaši, zbog financijskih problema), al i najavio juriš na domaće prvenstvo, kup i prvo mjesto u Jadranskoj ligi.
 
– Nema panike, uz drastično smanjenje troškova napadamo hrvatsku krunu. Svi problemi su motiv više, za inat svima. Osvojit ćemo naslov! Primorje neće potonuti – kazao je Sloboda. Dodao je kako svi igrači u trenutnom rosteru ostaju na okupu, prije svega Mađari braća Varga i Španjolac Garcia.
 
Sloboda je neizravno optužio VK Jug CO za ‘miniranje’ ideje o stvaranju Superlige, kazavši kako “ljudi mijenjaju mišljenja”.
 
– Svatko je krojač svoje sudbine i – interesa. Odustali su unatoč činjenici da su stavili svoj potpis, bili oduševljeni promjenama – kazao je Sloboda za Novi list, ne htijući navoditi moguće razloge za takav potez jugaša.

– Samo oni znaju! Ne miješam se u politiku pojedinih klubova. Govorim, dakako kao predsjednik Primorja, a ne Hrvatskog vaterpolskog saveza, jer Savez nema nikakve veze s idejom o Superligi – istaknuo je Sloboda.
 
 

PRIJELAZNI ROK
 
Momčad Primorja EB pojačala se s jugašima Paulom Obradovićem i Franom Vićanom, a zagrebačka Mladost prekinula suradnju s Leticom, Bebićem i Španjolcem Mallarachom, koji prelazi u Sabadell.
 
Beogradski Partizan, pod vodstvom novog trenera Vladimira Vujasinovića, iz Budve je na godinu dana doveo crnogorskog reprezentativca Predraga Jokića. Jokić je prije Partizana i Budve nastupao za Jadran HN te Savonu, a s reprezentacijama Srbije i Crne Gore, te kasnije samostalne Crne Gore osvajao je brojna odličja.
 
Jokić je Partizanovo četvrto ovosezonsko pojačanje. Crnobijeli su prethodno na tri godine potpisali povremenog srpskog reprezetativca Petra Filipovića, bivšeg centra Niša, Vojvodine, Jadrana i grčkog Patrasa. Zatim mladog i talentiranog Crnogorca Gavrila Subotića iz Jadrana HN, te Marka Matovića, bivšeg igrača Beograda i Vojvodine.
 
Ipak, Partizan je ove sezone ostao bez iznimno važnog igrača, reprezentativca Srbije Milana Aleksića, koji je prešao u mađarski Szolnok, gdje već igra njegov reprezentativni kolega Živko Gocić, a šestoplasiranu ekipu mađarskog prvenstva pojačao je i bivši igrač Egera Norbert Hosnyanszky, potpisavši dvogodišnji ugovor.
 
Bez obzira na špekulacije o odlasku, Stefan Mitrović ipak će odraditi posljednju godinu ugovora s crnobijelima.
 
Inače, Jadran HN je prošle sezone osvojio dvostruku krunu u Crnoj Gori, ali su ove godine, s novim trenerom, dosadašnjim kapetanom ekipe Vladimirom Gojkovićem, primorani prodati dio igrača zbog financijskih problema.
 
Budvu su uz već spomenutog Jokića, ove sezone su već napustili Damjan Danilović i Petar Trbojević.
 
U Mađarskoj je također zanimljivo. Uz aktivnosti Szolnoka, koji je osim Aleksića i Hosnyanszkyog doveo i talentiranog Viktora Vörösa, vrijedi istaknuti i događanja u prvaku Vasasu koji, nakon gubitka Miha Boškovića i spomenutog Vörösa, namjerava potpisati bivšeg centra Jadrana i Cattara Sašu Mišića iz Debrecena, ali i mađarskog reprezentativca Balasza Halaia iz Honveda.
 
Honved je taj gubitak nadoknadio potpisom legendarnog Martona Szivosa iz Szegeda.
 
U Vasasu su za još jednu sezonu uspijeli zadržati tri bitna igrača, vratara Viktora Nagya, Crnogorca Draška Brguljana i ljevorukog Martona Vamosa. Najveći udarac po mađarskog prvaka mogao bi biti odlazak starijeg Steinmetza (možda u Szolnok?) i Gergelyja Kissa.
 
Mađar Tibor Benedek, igrač Pro Recca i jedan od najvećih imena svjetskog vaterpola, odlazi u mirovinu. Benedek će biti pomoćnik mađarskog izbornika na predstojećim Olimpijskim igrama, a navodno bi nakon toga trebao preuzeti talijanskog prvoligaša Camogli.

Pročitajte još

Jugaši u finalu Prvenstva Hrvatske!

Dulist

OSMI DU MOTION Za vikend je grad u pokretu, stižu trkači iz 50 zemalja svijeta

Dulist

‘Pituri’ nastupaju u završnici Kupa Hrvatske

Dulist