Hrvatska

Povlači se poznati lijek protiv bolova, HALMED objavio razlog

ljekarna02

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je na svojim stranicama da se lijek protiv bolova Deksketoprofen JGL 25 mg povlači s polica u ljekarnama.

-Tvrtka JGL d.d., nositelj odobrenja za stavljanje u promet lijeka Deksketoprofen JGL 25 mg filmom obložene tablete, na zahtjev Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi povlačenje serije 34406N3 predmetnog lijeka. Povlačenje se provodi do razine ljekarni – naglasili su.

Serija lijeka povlači se, kako navode, jer je prilikom ispitivanja u Odjelu službenog laboratorija za provjeru lijekova (OMCL) HALMED-a ustanovljen rezultat izvan specifikacija za parametar oslobađanje djelatne tvari. 

-Predmetna neispravnost potencijalno može utjecati na smanjenu učinkovitost navedene serije lijeka, međutim sigurnost pacijenata nije ugrožena – dodaju.

Trenutačno je u prometu dostupan drugi lijek istog sastava i jačine drugog proizvođača, stoga povlačenje predmetne serije lijeka ne utječe na redovitu opskrbu tržišta. Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije.

-Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije – ističu iz HALMED-a.

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist