Županija

‘POVIJEST NA ZRNU SOLI’ Kako educirati goste o bogatoj stonskoj kulturnoj baštini?

U sklopu projekta ‘Povijest na zrnu soli’ u srijedu i četvrtak u prostorijama Općine Ston održala se besplatna edukacija namijenjena turističkim djelatnicima, iznajmljivačima, poduzetnicima, predstavnicima lokalne samouprave i udruga na temu bogate stonske kulturne baštine i prezentacije iste turistima.

Pročelnica Valentina Vitković u ime Općine Ston, pozdravila je sudionike edukacije, predstavila projekt ‘Povijest na zrnu soli’ u sklopu kojeg se obnavlja tvrđava Koruna i tvrđave Veliki Kaštio, uređuje potez južnog zida Stonskih zidina te park Komarda. Vitković je najavila niz radionica u svrhu što boljeg upoznavanja i prezentacije kulturne baštine Stona.

Vinicije B. Lupis, znanstveni savjetnik i voditelj Područnog centra Dubrovnik Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, u svojim je prezentacijama predstavio iznimnu kulturnu baštinu Stona iz arhitekture, slikarstva i kiparstva. Istaknuo je karakterističnu podjelu stonskog polja koja je vrijedna dodatne valorizacije, predložio uređenje starokršćanskih bazilika i/ili njihovih ostataka koje se nalaze na širem području prema uzoru na svjetske trendove te je ispričao zanimljive zgode iz života povijesnih ličnosti koje su boravile u Stonu, a mogu se interpretirati kroz turističko vođenje. Kao inspiraciju za izradu suvenira predložio je motive pletera s kamene plastike, detalje s očuvanih sakralnih slika te pohvalio korištenje srednjovjekovnog reljefnog prikaza broda od strane stonskog proizvođača autohtonih suvenira.

Da stonski kraj posjeduje iznimnu kulturnu baštinu složila se i predavačica Jelica Čučević, dugogodišnja turistička djelatnica i poduzetnica te napomenula kako je važno osim upoznavanja kulturne baštine, naučiti predstaviti ju turistima. Polaznici edukacije su imali priliku naučiti kako na pravilan način povijest i baštinu prezentirati svojim gostima, partnerima, korisnicima te kako unaprijediti svoje komunikacijske vještine. ‘Nikad ne smijemo precijeniti znanje turista, ali niti podcijeniti njegovu inteligenciju’, napomenula je Čučević.

‘Najopasnije je kada baština ostane bez baštinika’, složili su se predavači i istaknuli kako je važno raditi na valorizaciju pokretne i nepokretne kulturne baštine, ali i održivog korištenja u turističke svrhe.

Edukacija je organizirana u sklopu projekta ‘Povijest na zrnu soli’ financiranom iz Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija’ 2014-2020. Nositelj projekta je Općina Ston, a kao partneri sudjeluju Turistička zajednica Općine Ston, Društvo prijatelja dubrovačke starine, Regionalna razvojna agencija DUNEA, Župa sv. Vlaha – Ston i privatni poduzetnik Natura Dalmatia.

Pročitajte još

POTPORE ZA RURALNI RAZVOJ dRural i DUNEA pozivaju na prijave

Dulist

Dobroslavić: ‘Temeljna politika EU-a je poljoprivredna politika i hrana’

Dulist

Prilika za početnike – slobodan poslovni prostor u Poduzetničkom inkubatoru

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija