Aktualno

POTVRDIO PLENKOVIĆ Ovaj HDZ-ovac bit će novi ministar gospodarstva i održivog razvoja

POTVRDIO PLENKOVIĆ Ovaj HDZ-ovac bit će novi ministar gospodarstva i održivog razvoja

Damir Habijan, saborski zastupnik i predsjednik varaždinskog HDZ-a, postat će novi ministar gospodarstva i održivog razvoja, potvrdio je tijekom poslijepodneva premijer Andrej Plenković, piše Jutarnji.

– Odlučio sam predložiti Damira Habijana za ministra gospodarstva i održivog razvoja i on je to prihvatio. Osim potpore čelnih ljudi u HDZ-u, dobio je i potporu većine. Mi ćemo u ponedjeljak održati sastanak parlamentarne većine na kojem će se on predstaviti, potom na stranačkim tijelima, a nakon toga ću uputiti pismo predsjedniku Sabora da se održi izvanredna sjednica u srijedu. Sve bi trebalo biti zaključeno do srijede popodne – rekao je premijer novinarima u Bruxellesu.

Ovaj Varaždinac zamijenit će tako smijenjenog Davora Filipovića i biti izabran idući tjedan u Saboru na izvanrednoj sjednici.

Premijer Andrej Plenković odlučio je da ministarsku poziciju ponudi nekome sa sjevera Hrvatske, jer je nakon odlaska Darka Horvata taj dio ostao nepokriven, a Habijan vrlo dobro kotira u vrhu stranke i stalno ga šalju da javno brani vladine politike i afere.

Habijan je diplomirani pravnik, rođen 1982. u Varaždinu. Završio je Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i diplomirao s radom na engleskom jeziku “Sportsko pravo u EU: studije usklađenosti pravila FIFA-e i UEFA-e s pravom EU do 2000.”.

Završio je osnovnu i srednju školu u Varaždinu, kao i glazbenu školu.

Radio je od 2007. kao odvjetnik u Odvjetničkom društvu Uskoković i partneri, a te je godine i ušao u HDZ, dok je 2015. postao šef varaždinskog HDZ-a.

Od svibnja 2014. jedan je od članova/suvlasnika tog odvjetničkog društva. Specijalizirao se u području trgovačkog prava. Od 2020. je zastupnik u Hrvatskom saboru. Aktivan je na društvenim mrežama gdje nerijetko objavljuje fotografije na kojima ističe isklesano tijelo. Zaljubljenik je u crossfit i trčanje.

U politici je bio potpuno nepoznat sve do 2016. kada je kao predsjednik varaždinskog HDZ-a nakon Andreja Plenkovića prvi javno istupio i zatražio ostavku tadašnjeg prvog potpredsjednika Vlade i šefa stranke Tomislava Karamarka.

Plenković mu to očito nije zaboravio pa ga je, nakon što je preuzeo stranku i državu, 2017. vrh HDZ-a Varaždinske županije odlučio kandidirati za gradonačelnika Varaždina. No, to se nikako nije svidjelo tadašnjem koalicijskom partneru HDZ-a na nacionalnoj razini Ladislavu Ilčiću, koji je u to vrijeme bio posebni savjetnik za ljudska prava ministru vanjskih poslova Davoru Ivi Stieru.

Ilčić, koji je nerijetko istupao u javnost s ultra konzervativnim stavovima posebno protiv LGBT udruga, odlučio se i sam kandidirati za gradonačelnika, dao je ostavku na mjestu posebnog savjetnika i prozvao Habijana da ne živi u skladu s kršćanskim vrijednostima, nikada ne pojasnivši što je točno mislio, iako su aluzije bile sasvim jasne.

Habijan se nakon toga u javnim nastupima profilirao s izrazito liberalnim stavovima. U intervjuu za Jutarnji list nakon Ilčićeva napada ispod pojasa rekao je da smatra da je Zakon o životnom partnerstvu jako dobar, da pobačaj mora biti dostupan, te da on pripada HDZ-u, modernoj europskoj stranci desnog centra.

– Kad sam se odlučio uključiti u politički život, odabrao sam HDZ zato što sam odgajan na tradicionalni način i osjećao sam da je to stranka u kojoj želim biti. No, to ne znači da moram biti konzervativac, barem ne u onom negativnom smislu. Ne znači da si konzervativac ako ideš u crkvu, ako voliš svoj grad i domovinu. Dolaskom Andreja Plenkovića na mjesto predsjednika stranke definitivno je došlo do promjena i danas sam član jednog novog HDZ-a. HDZ je danas moderna europska stranka desnog centra koju možemo usporediti sa, na primjer, njemačkim demokršćanima – rekao je.

Nakon što nije postigao značajan uspjeh na lokalnim izborima, jer nije uspio ući ni u drugi krug, veliki povratnik u politiku Ivan Čehok, nakon što je opet postao gradonačelnik, ponudio mu je da bude predsjednik Gradskog vijeća, što je on i prihvatio.

Na parlamentarnim izborima 2020. Habijan postaje saborski zastupnik, a 2021. volonterski obnaša i dužnost člana Gradskog vijeća.

Prema imovinskoj kartici koja je objavljena, prima mjesečnu saborsku plaću od nešto više od 2000 eura neto, a tu je i mjesečni prihod od nešto manje od 200 eura.

Ima dva kredita. Jedan stambeni od 55.000 eura iz 2019. koji je uzeo na rok od 15 godina i s kamatom od 2,45 posto, te drugi koji je digao prošle godine od 44.000 eura na rok od 10 godina i s kamatom od 4,90 posto.

Ima i leasing za automobil BMW 3 iz 2019. koji je vrijedan 32.000 eura, pa plaća mjesečnu ratu od 373 eura s kamatom od četiri posto na rok od sedam godina.

Od imovine je prijavio stan u Varaždinu od 46 četvornih metara koji je kupio kreditom, a koji je procijenjen na 100.000 eura.

Foto: Damir Habijan/Instagram

Pročitajte još

17. TJEDAN PSIHOLOGIJE O važnosti mentalnog zdravlja svih uzrasta

Dulist

SEVERINA NAKON OBRATA ‘Sad ću ići do kraja, tražit ću samostalno skrbništvo’

Dulist

APEL ZA POMOĆ Obitelj Ujdur treba pomoć, majka Kristina je teško bolesna

Dulist