Aktualno

Ako piješ, ne vozi – samo nazovi!

Ako piješ, ne vozi - samo nazovi!

Petu godinu zaredom, održati će se projekt ‘Ako piješ ne vozi, samo nazovi’ u organizaciji Udruge za sigurnost u prometu, Plavog taksija i taksija Cammeo.

Riječ je o projektu u kojem će kao i prijašnjih godina sudjelovati dva volontera s vozilima koji će prevoziti vozače pod utjecajem alkohola do svojih domova od 15. prosinca 2023. do 2. siječnja 2024. godine na području grada Dubrovnika i Mokošice. Ove godine projekt se širi i na cijelu Dalmaciju te će osim u gradu Dubrovniku provoditi se i u gradovima Šibenik i Split uz partnere projekta, volontere taxi udruženje Cammeo.

Dva volontera/vozača sa dva službena vozila u tri grada, dežurat će vikendom, petkom na subotu i subotom na nedjelju te na poziv građana u vremenu od 21 do 00 sati prevoziti vozače pod utjecajem alkohola njihovim domovima.

Cilj navedenog projekta je preventivno djelovati te ukazati na štetnost upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola pogotovo u blagdansko doba godine. Ovim projektom se i neposredno djeluje te bi se potencijalno mogle izbjeći prometne nesreće  zbog vožnje pod utjecajem alkohola, posebice one najteže sa smrtnim ishodom.

Po završetku navedenog projekta 2022. godine možemo reći da je isti pokazao iznimne rezultate i interes građana. Tako imamo podatke da je 2022.godine čak 51 vozač pod utjecajem alkohola na telefonski poziv prevezen na kućni prag bez posljedica. Bit će zanimljivo vidjeti brojke nakon evaulacije projekta ove godine obzirom da se isti provodi u tri dalmatinska grada.

-Najveći uspjeh projekta je manje nesreća i spašeni životi na našim cestama! – navodi Denis Pavela iz Udruge Sigurnost u prometu.

Pozivni brojevi prema volonterima u gradovima:

Dubrovnik 020/ 332 222

Split 021/ 313 313

Šibenik 022/ 414 414

Pročitajte još

Evo koje su ulice u povijesnoj jezgri sutra bez vode!

Dulist

HANFA upozorava građane na pojavu lažnih e-mail poruka

Dulist

[FOTO] ESN DUBROVNIK Strani i lokalni studenti očistili Šulića!

Nora Di Leo