Aktualno

POTRAGA NA MLJETU U NEMOGUĆIM UVJETIMA ‘Teren je užasan, nepovoljan i za pse’

POTRAGA NA MLJETU U NEMOGUĆIM UVJETIMA 'Teren je užasan, nepovoljan i za pse'

Za 61-godišnjim Britancem, čiji je nestanak na otoku Mljetu prijavljen u subotu oko podne, još uvijek se traga, a u potrazi su angažirana četiri potražna tima s 45 ljudi, četiri potražna psa i dva drona.

-Potraga je ušla u drugi dan, a zbog velike vrućine i izrazito teškog terena svaka je milisekunda bitna. Vrijeme je užasno vruće, teren je jako težak, a ekipe se praktički niti ne vraćaju s vrha brda, jer bi to bilo besmisleno – rekao je pročelnik HGSS Stanice Dubrovnik Marijo Begić.

Područje potrage određeno je pomoću lokacije mobitela, a riječ je o najvišem vrhu otoka Mljeta Veliki Grad iznad mjesta Babino polje. Subotnja potraga trajala je do 3 sata iza ponoći, a u nedjelju počela u 6 sati ujutro.
-Na terenu su angažirana sva raspoloživa sredstva, kao i kolege iz više stanica, od Dubrovnika, Makarske, Orebića, Splita i BiH, te zapovjedno vozilo iz Gospića. Timovi se stalno mijenjaju, a u ponedjeljak očekujemo dolazak novih ekipa iz drugih stanica. Na terenu su i policija, vatrogasci, a Nacionalni park Mljet nam osigurava hranu i smještaj – rekao je Begić.

-Na terenu su dronovi, u noćnoj potrazi korištene su termovizijske kamere, a dok je imao povoljan vjetar jutros je u zraku bio i helikopter. Teren je užasan, katastrofalan. To je Mljet, na prvi pogled je lijep, ali je za pretraživanje užasan. Nije povoljan ni psima, jer je teren vrlo mješovit -izjavio je Begić.

Begić je napomenuo kako se nestali Britanac još prije početka potrage javio porukom, ali u sadržaju poruke nije bilo za potragu korisnih informacija. Dodao je kako je informacija o nestanku stigla prilično kasno.

-U trenutku saznanja o nestanku bili smo na vježbi civilne zaštite i trebalo nam je vremena dok smo dočekali brod za Mljet. Reakcija je bila u najbržem mogućem roku, ali dojava je stigla prilično kasno, budući da se on udaljio iz hotela još u petak – istaknuo je Begić.

Pročitajte još

PERICA MARTINOVIĆ Volim Zagreb, ali pravo doma je ‘ođe’, u Gradu!

Ivana Mijić Vulinović

LJETNIKOVCI NA PRODAJU Od ruševine ispod Bourbona do tvornice paste na Ombli

Andrea Falkoni Račić

[FOTO] Stradun krcat, a gužve se tek očekuju

Dulist