Županija

Potpisani ugovori s izvođačem radova na projektu rekonstrukcije luke Ubli

Danas je na Lastovu održana početna konferencija u sklopu koje su potpisani ugovori s izvođačem radova, nadzorom i projektantskim nadzorom EU projekta „Rekonstrukcija Luke otvorene za javni promet Ubli, otok Lastovo”. Nositelj ovog infrastrukturnog projekta je Lučka uprava Dubrovačko-neretvanske županije, a sufinanciran je sredstvima Kohezijskog fonda. Ukupna vrijednost investicije iznosi 7.862.601,32 EUR, iznos bespovratnih EU sredstava 6.662.918,63 EUR, dok se ostatak financira iz državnog proračuna te sredstvima Dubrovačkoneretvanske županije.

Na početnoj konferenciji u Ublima sudjelovali su i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, župan Nikola Dobroslavić, zamjenik župana Joško Cebalo, načelnica Općine Lastovo Anita Jančić Lešić, općinski vijećnici te brojni drugi uzvanici. Antun Banovac, ravnatelj Lučke uprave Dubrovačko-neretvanske županije održao je uvodni govor u kojemu je naglasio važnost rekonstrukcije ove luke.

-Ovo je najveći ugovor u povijesti, od osnutka Lučke uprave DNŽ. Vrijednost projekta je 8
milijuna eura. Ustvrdili smo da je postojeće trajektno pristanište neadekvatno, u međuvremenu se pojačao kako trajektni, tako i katamaranski promet jer sad imamo jedan trajekt i dva katamarana, jedan ide prema sjedištu Županije – Dubrovniku, drugi prema Splitu… Bolja je povezanost i stvorili su se uvjeti za dogradnju i rekonstrukciju luke. Odlučili smo se produžiti postojeću rivu za 46 metara i produžiti još 110 metara operativne obale kako bi se osiguralo pristajanje većeg broja plovila, samim time veći broj linija, a što je prvenstveno važno za stanovnike najudaljenijeg županijskog otoka. Kao ravnatelj sam ponosan da je ovo naš prvi takav projekt, ali ne i zadnji jer su pred nama još dva – to je nova luka Perna, kao i Prigradica
na otoku Korčuli, gdje bi se dogradnjom luke stvorili uvjeti za cjelogodišnji katamaranski
promet‘ – izjavio je Banovac.

‘U razgovoru sa županom i njegovim zamjenikom izrazio sam želju da dođem ovdje na Lastovo jer znam koliko ovaj projekt znači vama ovdje na otoku. Drago mi je da je Vlada prije dvije godine donijela odluku o uspostavi cjelogodišnje linije prema Dubrovniku. Nikad dosta linija i nikad dosta rada na boljoj prometnoj povezanosti. Drago mi je da i na ovom projektu nastavljamo suradnju s Dubrovačko-neretvanskom županijom koja je vodeća u pripremi i realizaciji projekata lučke infrastrukture u Hrvatskoj’, istaknuo je ovom prilikom potpredsjednik Vlade Butković.

Župan Nikola Dobroslavić naglasio je kako je projekt rekonstrukcije luke Ubli iznimno važan, kako za Lastovo, tako i za cijelu našu županiju te kazao kako je ovo još jedan dokaz kvalitetnog rada Dubrovačko-neretvanske županije na povezanosti otoka.

-Ponosni smo što možemo istaknuti kako imamo za nama završene projekte luke Donje Čelo
na Kalamoti, luke Trpanj, Puntina, rive Dominče. Praktički su završeni radovi na Pomorskoputničkom terminalu Vela Luka, u tijeku su radovi na luci Polačište. Slijede nam sad još dva velika projekta-luka Perna i luka Prigradica’, rekao je župan Dobroslavić.

Načelnica Općine Lastovo Anita Jančić Lešić kazala je kako je projekt rekonstrukcije luke u Ublima preduvjet daljnjeg razvoja Lastova, dok je ravnatelj Lučke uprave Dubrovačkoneretvanske županije Antun Banovac naglasio kako je ovo najveći projekt u povijesti Lučke uprave te kako je njegova važnost neizmjerna za sve Lastovce i njihove goste. Projekt „Rekonstrukcija luke otvorene za javni promet Ubli, otok Lastovo“ uključuje izgradnju novog trajektnog pristana s priveznom obalom u duljini 110 m i rampom za ukrcaj i iskrcaj vozila, produljenje postojeće obale za trajekte od 54,48 m, uređenje kopnenih i operativnih prometnih površina, kao i cestovni spoj luke sa županijskom cestom Ž6230 (koja će biti u općoj uporabi i otvorena za sve korisnike bez naplate), a sve u svrhu povećanja sigurnosti i kapaciteta pomorskog prometa u luci Ubli, osiguranja usluge pomorskog prijevoza tijekom cijele godine te bolje povezanosti otoka Lastova s kopnom. Predviđeni početak radova je mjesec lipanj 2023. godine, a očekivano trajanje projekta je 24 mjeseca.

 

Pročitajte još

Vodovod osigurao bolju vodoopskrbu Dubrovačkog primorja

Dulist

PRIDRUŽITE SE Trening prepoznavanja ptica na Neretvi

Dulist

[FOTO] MODELARSKA LIGA Županijsko natjecanje mladih tehničara

Dulist