Županija

Potpisan ugovor za obnovu ‘Akademisa Garište’, najavljen natječaj za izvođenje radova na Vili Čingrija

U palači Ranjina upriličeno je potpisivanje ugovora o izvođenja radova na rekonstrukciji, obnovi i prilagodbi Akademisa Garište. Riječ je o projektu koji je dio Regionalnog centra kompetentnosti, a ugovor, vrijedan 8,2 milijuna kuna s PDV-om, potpisali su ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik Antun Perušina i direktor tvrtke Capitalis d.o.o. Miho Klečak. Akademis Garište smješten je u povijesnoj jezgri Dubrovnika te je zaštićeno nepokretno kulturno dobro. Svi radovi na obnovi i prilagodbi ovog objekta izvodit će se sukladno smjernicama Konzervatorskog odjela u Dubrovniku.

-Ovo je projekt koji je vrlo vrijedan i po svojoj novčanoj vrijednosti, i po učincima koje očekujemo. Jedan od koraka u njegovoj realizaciji je i današnji ugovor i prilagodba Akademisa Garišt za izvođenje nastave i druge djelatnosti koje će se u njemu odvijati. Daljnji korak će biti izvođenje radova na vili Čingriji gdje smo ishodili građevinsku dozvolu i vrlo skoro će ići natječaj za izvođenje radova. Cijeli projekt veoma je važan za naše turističko gospodarstvo. Možemo se pohvaliti odličnim turističkim temeljima koje moramo nadograđivati. Mi zaista ovdje imamo sjajnu ponudu, odličnu školu, fakultet, međutim važno je cjeloživotno učenje i unaprjeđivati kadrove koji su završili redovno obrazovanje. I upravo zato i razvijamo projekt Regionalnog centra kompetentnosti, i Garišta, i same škole, i vile Čingrije, s vrlo važnim iskustvom koji stječemo kroz ovaj projekt, pa i kroz iskustvo baskijskog kulinarskog centra koji je ponajbolji u svijetu, a s kojim surađujemo – rekao je župan Nikola Dobroslavić.

Ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Antun Perušina predstavio je dosadašnji tijek projekta i njegovu važnost za razvoj turizma na području Dubrovačko-neretvanske županije.

-Što se tiče Akademisa Garište, proračun projekta bio je 5 milijuna i 300 tisuća kuna. Svjesni smo svi da je ovo vrijeme donijelo određene izazove po pitanju cijena materijala i usluga. Zbog toga je došlo do cijena porasla, ali zahvaljujući potpori našeg osnivača, iznašli smo ta sredstva koja su bila nedostatna kako bismo mogli krenuti s radovima – naglasio je Perušina. Naime, u prezentaciji je istaknuto kako je na prvom javnom pozivu nabava bila neuspješna te su povećali sljedeći poziv na 6.012.500 kuna. Sredstva su i dalje bila nedostatna te je osigurano još 2 milijuna kuna kako bi mogli krenuti s radovima ovog ljeta.

Rok završetka radova
U prizemlju zgrade novog Akademisa, planirana je recepcija te kuhinja s pripadajućim pomoćnim prostorijama. Prvi kat zgrade funkcionalno će se podijeliti te će jedan dio biti korišten za blagovaonicu, a drugi kao multifunkcionalna dvorana za prezentacije i izvođenje nastave. Drugi i treći kat planirani su za smještajne kapacitete. Rok završetka radova na rekonstrukciji, obnovi i prilagodbi Akademisa Garište je početak srpnja 2023. godine.

Pročitajte još

Nakon 30 godina počinju projekcije u Ljetnom kinu Cavtat

Dulist

Božo Lasić: ‘Razumijem razočaranje sugrađana. U ponedjeljak očekujemo izmjene voznog reda’

Dulist

Ministarstvo turizma i sporta odobrilo 300 tisuća kuna za opremanje sportske dvorane OŠ Gruda

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija