Aktualno

Potpisan sporazum, prekinut štrajk u pravosuđu

sud strajk 1

Potpisom sporazuma sa sindikatima javnih i državnih službi prekinut je štrajk u pravoduđu, koji je trajao još od 5. lipnja.

Vlada će, u skladu s potpisanim, na današnjoj sjednici donijeti odluku o 12-postotnoj povišici na plaću državnim službenicima i namještenicima u pravosudnim tijelima, kojima će se platiti i dani provedeni u štrajku, donosi HRT.
– Sporazum je potpisan sa sindikatima i predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Iva Šušković me izvijestila da je štrajkaški odbor donio odluku o obustavi štrajka. (…) Svi će zaposlenci dobiti punu plaću za srpanj – prenosi HRT izjavu ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice na konferenciji za novinare uoči sjednice Vlade.

Vezano za nagomilane predmete na sudovima kao posljedicu štrajka, kazao je da će se, u dogovoru s predsjednikom Vrhovnog suda, ići prema predsjednicama sudova s uputama i prijedlozima kako odrediti prioritete da bi se nagomilani predmeti riješili po hitnosti u što kraćem roku.
HRT dalje navodi kako je činjenica da dio sindikata nije zadovoljan ovom odlukom, tek nešto više od 50 posto članova bilo je za ovakvu odluku.

Vlada je zadovoljna, a sindikatima je poručila da je ovo samo prvi korak. Dio zaposlenika je već dobio povišicu nakon što je bio potpisan Memorandum o razumijevanju. Radilo se o povećanju od 60, 80 ili 100 eura ovisno o koeficijentu. Sad je riječ o 12-postotnom dodatku. Treći korak trebao bi uslijediti iduće godine stupanjem na snagu novog Zakona o plaćama u državnim i javnim službama i dviju uredbi.

Pročitajte još

Traži se odbjegla kokoš! Jeste li je vidjeli?

Dulist

PROMETNA NA RATCU Albanka puštena iz istražnog zatvora, obitelj traži pravdu za poginule Katu i Stipu!

Dulist

Policija danas pojačano nadzire vozače mopeda, motocikala, romobila…

Dulist