Aktualno

POŠTUJTE NAŠE ZNAKOVE U ponedjeljak počinje škola, čuvajmo najmlađe sudionike u prometu!

POŠTUJTE NAŠE ZNAKOVE U ponedjeljak počinje škola, čuvajmo najmlađe sudionike u prometu!

U ponedjeljak, 5. rujna diljem Hrvatske u osnovnoškolske će klupe po prvi puta sjesti oko 36 tisuća prvašića, a na našim prometnicama započeti svoje samostalno sudjelovanje u prometu!

Živahni i uzbuđeni, kako i priliči početku tog važnog razdoblja, pozorno će upijati mnogobrojne novosti koje ih očekuju, što je pravi trenutak za usmjeravanje njihove pažnje i na vrlo bitan faktor sigurnosti u svemu tome, a posebice prometne sigurnosti.

Stoga s prvim danima nove školske godine, Ministarstvo unutarnjih poslova i hrvatska policija po 28 puta zaredom (1995. godine) započinju svima poznatu akciju „Poštujte naše znakove“, s ciljem učenja mališana i prevencije potencijalnih neželjenih događaja u trenutcima njihovih velikih radosti. Osim podučavanja naših najmanjih, ujedno i najranjivijih sudionika u prometu, akcija se provodi i s ciljem podsjećanja odraslih, prvenstveno vozača i roditelja, o važnosti smirenog i sigurnog sudjelovanja u prometu, te beskompromisnog pridržavanja svih prometnih propisa.

Aktivnosti policije prije početka školske godine

Kao dio akcije, policija je već s predstavnicima tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave nadležnim za promet te poduzećima nadležnim za održavanje prometnica obavila pregled prometnica i prometne signalizacije u blizini škola, kako bi se na vrijeme uklonili i popravili eventualno uočeni nedostaci. Policijski će službenici, u dogovoru s ravnateljima i djelatnicima škola, u narednom razdoblju posjetiti sve osnove škole i prvašićima održati 20-minutno predavanje na temu propisnog i poželjnog ponašanja djece, kao i onih koji o njima brinu, u prometu na cestama.

Za vrijeme trajanja akcije

Osim što će djecu upoznati s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu, policijski službenici sudjelovat će i na prvom roditeljskom sastanku te roditeljima prenijeti najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu, dok će tijekom čitavog mjeseca rujna, svakoga dana, a posebice u vrijeme početka i završetka nastave, pojačano operativno-preventivno nadzirati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola.

Temeljna zadaća policijskih službenika, koji će obavljati nadzor odvijanja prometa, a po potrebi i upravljati prometom, je omogućiti siguran prijelaz djece preko kolnika. Uz to će, naravno, policija poduzimati i sve zakonom propisane mjere prema nediscipliniranim vozačima, odnosno prema vozačima koji ne poštuju prednost prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu.

Jednako tako, policijski službenici će sankcionirati i sva nepropisno parkirana i zaustavljena vozila u zonama škola, te će u istom razdoblju pojačano kontrolirati i brzinu kretanja vozila na prometnicama u zonama škola i represivno djelovati na vozače koji ne poštuju ograničenja brzine.

Već uobičajeno, za trajanja akcije u zonama škola radit će i pripadnici prometne jedinice mladeži, a što najviše veseli osnovnoškolce, tamo gdje su oformljene, na obilježenim pješačkim prijelazima radit će i školske prometne jedinice. Zadaća prometnih jedinica je da u vrijeme dolaska i odlaska djece u/iz škole upravljaju prometom pješaka na jednom pješačkom prijelazu u blizini škole, dok će u ostalom vremenu upozoravati vozače na nepropisno parkirana vozila.

Budući da se podjednako vodi računa o svim vidovima prometa, policija će samostalno, ali i u suradnji s Inspekcijom cestovnog prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, provoditi nadzor autobusa kojima se organizirano prevoze djeca.

Što kažu brojčani pokazatelji od početka akcije – pozitivni pomaci

Primjera radi, 1994. godine u prometu je smrtno stradalo 57 djece, a 2021. desetero, dok ih je 2016. smrtno stradalo dvoje, a 2018. i 2020. po troje. Pomaci su pozitivni, smanjenje broja najtežih stradavanja je smanjeno, no unazad deset godina, u kojem razdoblju ih je smrtno stradalo ukupno 66, djeca više najviše ne stradavaju kao pješaci, kako je bilo prije, već kao putnici u vozilima, i to najčešće u vozilima svojih roditelja ili najbližih osoba, s kojima bi trebala biti i najsigurnija.

Kao putnici u vozilima djeca se nepropisno prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama, koje ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti. To je problem na koji će se, između ostalog, i dalje usmjeravati preventivno i represivno djelovanje policije, a ističe se i tijekom prvog roditeljskog sastanka u školi, u sklopu akcije „Poštujte naše znakove“.
Tijekom prvih osam mjeseci ove godine u prometu je smrtno stradalo petero djece, dok prošle godine u istom razdoblju stradalo njih šestero. Smanjen je broj teško ozlijeđene djece za 3,3%, ali povećan broj lakše ozlijeđene djece i to osam posto.

Osnovni razlozi zašto su djeca ugrožena kategorija sudionika u prometu

-nižeg su rasta što im onemogućuje dobru preglednost prometne situacije,
vidno polje im je ograničeno,
-zbog nižeg rasta teže su uočljivi ostalim sudionicima u prometu, osobito vozačima,
-sposobnost točne procjene brzine kojom se kreću vozila, kao i njegove udaljenosti im je smanjena,
-nije im u potpunosti razvijena sposobnost usmjeravanja pozornosti na zbivanja u prometu,
-zbog zaigranosti, često reagiraju impulzivno,
-nemaju još u potpunosti razvijen osjećaj za procjenu opasnosti.

Savjeti roditeljima

-djecu u vozilima prevozite isključivo na propisan način,
-nikada, bez obzira koliko se žurili, a u pratnji ste djeteta, ne činite prometne prekršaje,
-porazgovarajte s djecom o prometu i ukažite im na potencijalne opasnosti koje im u njemu prijete,
-ukažite im na negativne, ali i pozitivne primjere ponašanja u prometu,
-vježbajte sigurno prelaženje kolnika,
-objasnite im svrhu pješačkog prijelaza i semaforskih uređaja, kao i razloge zbog kojih ih treba koristiti te -ulogu prometnog policajca,
-ako je vaše dijete prvoškolac, posebnu pozornost posvetite putu u i iz škole,
-odaberite najsigurniji put (ne nužno i najkraći) i uvježbavajte s djetetom sigurno kretanje po njemu,
-ukažite djetetu na sva opasna mjesta na tom putu,
-ispravite dijete u situaciji kada pogriješi, ali i nagradite ako usvoji i primjeni određena prometna pravila,
-vlastitim promjerom pokažite djetetu kako se treba ispravno ponašati u prometu,
-ne parkirajte nepropisno u zoni škole,
-neka djeca u vozilo ulaze i iz njega izlaze na nogostup, a ne na kolnik,
-u situacijama kada dočekujete dijete pred školom ili kućom, ne činite to na suprotnoj strani ulice,
-ako se vaše dijete kreće u prometu noću ili u uvjetima smanjene vidljivosti, pobrinite se da bude vidljivo, da na sebi ima odjeću i obuću što svjetlijih boja, odnosno kupite mu odjeću, obuću i školsku torbu s ugrađenim reflektirajućim tvarima

Savjeti vozačima

-podsjećamo da je u zonama svih osnovnih škola brzina kretanja vozila ograničena na 40 km/h,
-ne parkirajte nepropisno u zonama škola,
-povećajte pozornost u blizini škola,
-vodite računa da djeca ne znaju ili nedovoljno znaju prometne propise,
-poštujte znakove policajaca, pripadnika prometnih jedinica mladeži ili školskih prometnih jedinica,
-zaustavite vozilo i djeci dajte znak rukom da mogu sigurno preko ceste

Savjeti djeci

-za kretanje koristite samo nogostup,
-cestu prelazite samo preko obilježenog pješačkog prijelaza – „zebre“,
-na mjestima gdje je semafor, preko ceste prelazite samo na znak zelenog svjetla na semaforu,
-obvezno provjerite ima li nailazećih vozila i tek tada stupite na kolnik,
-ako vozila neprekidno prolaze, sačekajte da se neko od njih zaustavi i vozač vam rukom pokaže da možete -sigurno prijeći cestu

Sretan početak škole i sigurno sudjelovanje u prometu želi vam MUP RH!

Pročitajte još

Zavjetna procesija iz Mokošice na Petrovo Selo

Dulist

BENIĆ O NOVOM GUPU NA REALDU Građani traže gospodarske aktivnosti bez turizma i u nove zelene površine

Nora Di Leo

UPOZORENJE STRUČNJAKA Ako Dubrovnik pogodi jak potres posljedice bi mogle biti katastrofalne

Dulist