Grad

POSLJEDNJI POZDRAV VELIKOJ UMJETNICI Održana komemoracija za Jagodu Buić

POSLJEDNJI POZDRAV VELIKOJ UMJETNICI Održana komemoracija za Jagodu Buić

Komemoracija za nedavno preminulu hrvatsku likovnu umjetnicu, najpoznatiju po svojim monumentalnim tekstilnim skulpturama i tapiserijama, ali i kostimografkinju, scenografkinju, kiparicu i slikaricu te kazališnu redateljicu Jagodu Buić Wuttke (Split, 14. ožujka 1930. – Venecija, 17. listopada 2022.) održana je danas u Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku.

Na komemoraciji su prigodne riječi uputili prijatelji i suradnici te dubrovački gradonačelnik Mato Franković, koji je istaknuo kako je po svom umjetničkom nervu i svojoj ljubavi prema Gradu, Jagoda Buić ovdje potpuno pripadala.

POSLJEDNJI POZDRAV VELIKOJ UMJETNICI Održana komemoracija za Jagodu Buić

”Umjetnost ju je odvela u najprestižnije galerije, muzeje, upoznala je s brojnim velikanima svjetske umjetnosti, a sve je to gospođa Buić ponovno dovela ovdje, podno Lovrjenca, u svoju Kolorinu, od kud je mogla gledati more, svoju nepresušnu inspiraciju. U Gradu Dubrovniku osjećamo istinsku zahvalnost za sve što je gospođa Jagoda Buić u svom stvaralačkom vijeku učinila i zadužujemo se s pažnjom čuvati sjećanje na njezino djelo”, zaključio je gradonačelnik Franković.

 

Jagoda Buić izlagala je svoja djela u svim važnim svjetskim galerijama te je dobitnica brojnih nagrada i priznanja, među kojima su i Grand Prix na bijenalu u São Paulu, nagrada UNESCO-a za zasluge na području likovne umjetnost, ali i Nagrada ”Vladimir Nazor” za životno djelo.

Rođena u Splitu, dio svog djetinjstva i mladosti provela je u Dubrovniku, gdje je i kasnije živjela, uz Pariz, Veneciju i Provansu te izlagala svoja djela i surađivala s Dubrovačkim ljetnim igrama. Upravo u Dubrovniku je danas poslijepodne i ukopana, na groblju na Dančama.

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist