Aktualno

POSKUPLJENJE (NE)OPRAVDANO Sto kuna sat čišćenja? Neće ići!

POSKUPLJENJE (NE)OPRAVDANO Sto kuna sat čišćenja? Neće ići!

Oporavljamo se, to je definitivno. Sad već i ‘vrapci na grani’ znaju kako će sezona pred nama biti uspješna – bar ako ju usporedimo s protekle dvije. Vratila se i predsezona i sve skupa čini se ide na bolje. Ipak, neki faktori nas ‘koče’ – jedan od njih je svakako rat u Ukrajini i posljedični rast cijena energenata, namirnica, sirovina, roba… Sukladno tomu, sve je ‘krešilo’. Opravdano ili ne? Jedna od usluga koja nam je ‘upala’ u oči svakako je usluga čišćenja – na našem području najčešće apartmana. Nerijetko smo naletili, u grupama koje na društvenim mrežama nude oglase za poslove, na usluge čišćenja koje su ili 100 kuna po satu ili su tu cijenu i prešle. Zamolili smo za komentar Slavicu Grkeš, dubrovačku poduzetnicu i direktoricu turističke agencije Dominium travel. Njen stav je jasan – potražuje za sebe i svoje partnere u turizmu rad preko obrta, s kvalitetnom uslugom i jasno ističe kako ne tolerira neopravdani rast cijena.
—Gledajte, sve je stvar isključivo ponude i potražnje. Moje iskustvo je takvo da mi jest ponuđena cijena usluge po satu koja je znatno povišena, na što naravno, nisam pristala. Ukratko, ne može se što se ne može. Cijenu od sto kuna po satu usluga čišćenja, cijena apartmana ne može podnijeti. Plaćamo i praonice, ljude koji rade prodaju, booking, financije… Ispada na kraju da nam je taj dio, čišćenje apartmana, najskuplji. Zapravo i jest jer bez čistog apartmana ne možete primiti goste – ističe nam Grkeš. Napominje i kako to zaista jest bitan segment, i kako može poskupjeti i materijal, i sredstva, no…

Nudim uslugu obrtima koji to mogu podnijeti
—‘Ruke’ ne mogu poskupiti, ali će se svi opravdati time kako su poskupile butige, kako se digla cijena spenze… To svi proživljavaju i svi smo u istome. Imam cijenu koju ponudim, nje se i držim. Po tržišnom principu ponude i potražnje. Nudim uslugu obrtima koji to mogu podnijeti. Ako netko kaže 100 kuna po satu – to ne ide! Prosječna cijena čišćenja kreće se oko 70, 80 kuna. Da, znam, dižu se cijene svega – ali i apartmani su ‘pošli’ za ovu godinu. Zaboravljamo da smo svi imali dvije godine gubitaka. Naravno da svatko ima legitimno pravo reći: ‘Naplaćuje apartman 200 eura, a meni da 80 kuna za sat.’ Ali ni toj osobi nije apartman pao s neba, niti je bez troškova za njega – dodaje nam Grkeš, uz napomenu kako postoje i poslovi koji se ne mogu mjeriti satnicom, niti definirati cijenom iste. Ona to jako dobro zna, a za usporedbu nam je dala – nas.
—Pokušajte usporediti plaću novinara s cijenom nekih usluga po satu. Često se to i sama zapitam. Tereni, posao od 0 do 24, od jutra do sutra, nerijetko i danima. Vi, ni mi, nemamo tu olakotnu okolnost raditi za ‘tu i tu’ satnicu pa u 14 sati se spakirati i poć’ s djecom na kupanje, navečer na čašu vina… I ujutro isponove. A svima nam je, ponavljam, trošak života narastao. Ukratko, još jednom, jedini faktor cijele priče je ponuda i potražnja, koja mora pratiti jedna drugu – zaključuje naša sugovornica Slavica Grkeš.

Objavljeno u tiskanom izdanju 27. travnja 2022.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist