Grad

POPLAVE, ODRONI, MUTNA VODA Pa dokad više ovako?!

Nevrijeme koje je jučer pogodilo šire dubrovačko područje s manjim se stankama nastavilo i danas.

Velike količine vode prouzročile su velike poplave diljem grada, što je još jednom potvrdilo koliko ozbiljan problem imamo s oborinskim vodama. Sad je jasno koliko smo bili bezobzirni kad smo gradili bez plana, a posljedice toga trpimo i trpit ćemo na vlastitom džepu. Uz sve to, dali smo više posla vrijednim dubrovačkim vatrogascima koji na pola intervencija idu radi poplava u kućama, ugostiteljskim objektima i poslovnim prostorima.

Odroni su se i jučer i danas odvaljivali uzduž jadranske magistrale, ali i na ‘nerazvrstanim’, gradskim cestama. Treba se zapitati što rade Hrvatske ceste, državna tvrtka koja bi trebala brinuti o Jadranskoj magistrali, toliko troma i zapravo beskorisna. O tome najbolje mogu svjedočiti stanovnici Nuncijate koji godinama muku muče čekajući pothodnik(e).

Nije jučer trebalo dugo da nam iz Vodovoda dođe ‘čestitka’ kako su se izvorišta zamutila, a već do kraja dana smeđa i beskorisna voda stigla je do naših špina. Pročistač, kojeg su svim kandidatima u proljeće ove godine bila puna usta, još uvijek nije na vidiku pa se više ni najveći optimisti ne usuđuju prognozirati kad ćemo dočekati dan velikog pljuska s pitkom vodom u špini.

Ovom vrijedi dodati kako je i jučer i danas brodski promet također bio povremeno u prekidu. Hanibal Lucić nije palio motore, kao ni katamarani od Lastova i Korčule prema Splitu. Jedino se Postira usudi ‘provući’ do Elafita.

Inače, iz Državnog hidrometeorološkog zavoda za subotu i nedjelju najavili su smirivanje vremena, s kišom tek u subotu ujutro, dok bi ostatak vikenda trebalo biti suho. U ponedjeljak slijedi promjenjivo vrijeme s povremenom kišom, dok će utorak biti još jedan kišni dan.

Američki hidrometeorološki portal Weather Underground pak daje nešto precizniju, ali i optimističniju prognozu. Dok su za ostatak današnjeg dana najavili oluju s grmljavinom, za subotu i nedjelju predviđaju vedro vrijeme. Amerikanci daju čak 90 posto šanse za padaline u ponedjeljak, dok za utorak najavljuju promjenjivo vrijeme, s malo šanse za kišu.

Pročitajte još

Mirna Batistić; ravnateljica Instituta za more i priobalje: ‘Stanje u našem moru još uvijek je ne dobro, ne zadovoljavajuće, nego odlično!’

Mia Njavro Banić

Jelka Tepšić odlikovana Križem Reda za civilne zasluge Kraljevine Španjolske

Dulist

Ovo su najbolji dubrovački doktori!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija