Grad

POPLAVE, ODRONI, MUTNA VODA Pa dokad više ovako?!

POPLAVE, ODRONI, MUTNA VODA Pa dokad više ovako?!

Nevrijeme koje je jučer pogodilo šire dubrovačko područje s manjim se stankama nastavilo i danas.

Velike količine vode prouzročile su velike poplave diljem grada, što je još jednom potvrdilo koliko ozbiljan problem imamo s oborinskim vodama. Sad je jasno koliko smo bili bezobzirni kad smo gradili bez plana, a posljedice toga trpimo i trpit ćemo na vlastitom džepu. Uz sve to, dali smo više posla vrijednim dubrovačkim vatrogascima koji na pola intervencija idu radi poplava u kućama, ugostiteljskim objektima i poslovnim prostorima.

Odroni su se i jučer i danas odvaljivali uzduž jadranske magistrale, ali i na ‘nerazvrstanim’, gradskim cestama. Treba se zapitati što rade Hrvatske ceste, državna tvrtka koja bi trebala brinuti o Jadranskoj magistrali, toliko troma i zapravo beskorisna. O tome najbolje mogu svjedočiti stanovnici Nuncijate koji godinama muku muče čekajući pothodnik(e).

Nije jučer trebalo dugo da nam iz Vodovoda dođe ‘čestitka’ kako su se izvorišta zamutila, a već do kraja dana smeđa i beskorisna voda stigla je do naših špina. Pročistač, kojeg su svim kandidatima u proljeće ove godine bila puna usta, još uvijek nije na vidiku pa se više ni najveći optimisti ne usuđuju prognozirati kad ćemo dočekati dan velikog pljuska s pitkom vodom u špini.

Ovom vrijedi dodati kako je i jučer i danas brodski promet također bio povremeno u prekidu. Hanibal Lucić nije palio motore, kao ni katamarani od Lastova i Korčule prema Splitu. Jedino se Postira usudi ‘provući’ do Elafita.

Inače, iz Državnog hidrometeorološkog zavoda za subotu i nedjelju najavili su smirivanje vremena, s kišom tek u subotu ujutro, dok bi ostatak vikenda trebalo biti suho. U ponedjeljak slijedi promjenjivo vrijeme s povremenom kišom, dok će utorak biti još jedan kišni dan.

Američki hidrometeorološki portal Weather Underground pak daje nešto precizniju, ali i optimističniju prognozu. Dok su za ostatak današnjeg dana najavili oluju s grmljavinom, za subotu i nedjelju predviđaju vedro vrijeme. Amerikanci daju čak 90 posto šanse za padaline u ponedjeljak, dok za utorak najavljuju promjenjivo vrijeme, s malo šanse za kišu.

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist