Aktualno

Poništen natječaj za Lazarete, dozvola istekla

Poništen natječaj za Lazarete, dozvola istekla

Od na velika zvona najavljivane obnove Lazareta, nažalost neće biti ništa. Naime, ponovno je Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave poništila natječaj za njihovu obnovu koji je proveo Grad Dubrovnik.

Iako je gradonačelnik Andro Vlahušić pod svaku cijenu u svom mandatu dva puta pokušavao pokrenuti obnovu povijesnog zdanja na istočnom prilazu Grada, očito mu to neće poći za rukom. Predvidio je i proračunsko zaduživanje Grada za 30 milijuna kuna, već preko službi traljavo obavijestio udruge da se do 15. travnja moraju iseliti iz Lazareta i nudio im neadekvatne zamjenske prostore ignorirajući dogovor o faznoj obnovi, da bi se i o tome predomislio. I dok je sve snage usmjerio na taj projekt, Državna komisija je prema  žalbi dviju dubrovačkih tvrtki koje su sudjelovale na natječaju presudila obnovi Lazareta. Obrazloženje očekujemo dobiti od komisije tijekom dana, ali potvrdu poništenja smo dobili na službenim stranicama DKOM-a.
I što je najgore u cijeloj ovoj priči, propala je dugo priprema projektna dokumentacija i građevinska dozvola koju su upravo udruge koje koriste prostore platili i pripremili, te kao gotov projekt servirali ovoj gradskoj vlasti. Nažalost, ovom se odlukom cijeli posao vraća na početak.
 
Podsjetimo kako je Grad Dubrovnik u svibnju 2010. godine iskoristio zadnju zakonsku mogućnost za produljenje građevinske dozvole za obnoivu Lazareta i proveo javni natječaj koji je i tada poništila Državna komisija. Međutim, nakon njenog konačnog isteka 15. travnja 2012. godine ne više ne postoji zakonska osnova za njeno drugo produljenje.
 
Zbog toga je Vlahušić već u lipnju 2011. najavio raspisivanje novog natječaja –  što nije napravio. Ponovno je u odgovoru na naš upit kada će biti raspisan natječaj za Lazarete iz njegova ureda odgovoreno u studenom 2011., što također nije ispoštovano. Da bi taj natječaj konačno bio raspisan u zadnji čas, u siječnju 2012. godine, a odluka o izboru najpovoljnijeg izvođača donesena 20. veljače. Izabrana je zagrebačka tvrtka ING-GRAD s ponudom od oko 32 milijuna kuna. Na odluku su se žalile dvije dubrovačke tvrtke, zajednica projektanata Dom izgradnje, Con-teha i Građevinara Quellin te tvrtke Alfa plan. Obje njihove žalbe su prihvaćene. Prema kojem osnovu, saznat ćemo uskoro u odgovoru Državne komisije.
 
Ali to više nije ni toliko važno. Dozvola je istekla, višegodišnji trud i rad udruga koje koriste Lazarete je bačen u vjetar, a u konačnici i novac kojim su iz donacija platili građevinsku dozvolu. Čini se da će taj projekt morati pričekati neku, nadamo se bolju gradsku vlast, koja neće pokušavati natječaje navući na njima poznati mlin, pa ih onda izvrgavati poništenju Državne komisije za kontrolu javne nabave. Koja, napomenimo i to, srećom postoji kao kontrolor nad ovakvim jedinicama lokalne uprave i samouprave. Koje ni već gotove projekte, koji su im servirani i pripremljeni predati nakon promjene vlasti, nisu u stanju kako treba provesti.
 
 
 
 

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist