Županija

‘Ponikve’ dobile zaštićenu oznaku izvornosti vina na razini Europske unije

Lokalitet Ponikve upisan je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Riječ je o 17. zaštićenoj oznaci izvornosti hrvatskih vina čiji je naziv registriran u EU.

-Europska komisija je 10. veljače 2021. godine u Službenom listu Europske unije objavila da su ‘Ponikve’ upisane u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOI), čime su postale 17. zaštićena oznaka izvornosti hrvatskih vina čiji je naziv registriran u EU, a čiji je cilj označavanje proizvoda, odnosno vina te isticanje naziva lokaliteta Ponikve u skladu s propisima EU zbog lakšeg prepoznavanja posebnosti svih odlika vinogradarskog lokaliteta – izvjestilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Proces zaštite naziva lokaliteta Ponikve počeo je 16. srpnja 2013. godine, nositelj projekta je udruga ‘Pelješki vinski puti’, a izrada je povjerena Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita. Izradu Studije zaštite lokaliteta Ponikve podržali su Općina Ston, Županijska gospodarska komora i Dubrovačko-neretvanska županija. Zaštićena oznaka izvornosti ‘Ponikve’ pokriva vinogradarski položaj Ponikve koji se nalazi na području katastarske općine Boljenovići na poluotoku Pelješcu u blizini grada Stona, unutar vinogorja Pelješac u podregiji Srednja i Južna Dalmacija.

-Čitavo područje izvanredan je primjer tradicijskog načina podizanja vinograda s terasama i suhozidima atraktivne krajobrazne arhitekture i vizure. Uglavnom je zastupljena sorta plavac mali, a sveprisutan je tradicionalni, račvasti uzgojni oblik – navode iz Ministarstva.

Specifikaciju proizvoda ‘Ponikve’ možete pogledati ovdje.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

VLADA USVOJILA ODLUKU Općina Konavle postala vlasnik Poduzetničke zone u Čilipima

Dulist

Počinje izgradnja kanalizacije za Čibaču i Poslovnu zonu

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ Prevlaka je hrvatski teritorij i o tome nema pregovora

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija