Grad

Pomoćnicima u nastavi u osnovnim školama i vrtićima Grada Dubrovnika povećana neto satnica!

Pomoćnicima u nastavi u osnovnim školama i vrtićima Grada Dubrovnika povećana neto satnica!

Grad Dubrovnik donio je Odluku o visini neto satnice za pomoćnike djeci s teškoćama u razvoju u svojim predškolskim i školskim ustanovama kojom je neto satnica pomoćnicima u nastavi, za razliku od drugih gradova, povećana s 25 na 35 kuna.

Prethodno je donesenim izmjenama i dopunama Proračuna za 2022. godinu Grad Dubrovnik osigurao dodatna sredstva za povećanje satnice te je za tu namjenu u proračunskom razdoblju od 1. rujna do 31. prosinca 2022. godine osigurano 650 tisuća kuna – 400 tisuća kuna za pomoćnike u nastavi u osnovnim školama i 250 tisuća kuna za pomoćnike u dječjim vrtićima.

Broj stručnih pomoćnika uključenih u projekt raste iz godine u godinu da bi se u školskoj godini 2022./2023. u osnovnim školama Grada Dubrovnika angažiralo 66 pomoćnika u nastavi koji će pružati pomoć 68 učenika s teškoćama u razvoju. Usporedbe radi, u školskoj godini 2020/2021 angažirana su 42 asistenta za 47 učenika, dok je u školskoj godini 2021/2022 bilo 52 asistenta za 58 učenika.

Podsjetimo, Gradu Dubrovniku odobren je maksimalni mogući iznos sredstva za jednogodišnji projekt „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza V.“, koji se financira iz Europskog socijalnog fonda, a provodi ga Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Naime, prijava Grada Dubrovnika i Dubrovačke razvojne agencije DURA, koja sudjeluje u prijavi projekta i pripremi natječajne dokumentacije, ocijenjena je najvišom ocjenom te će se Gradu Dubrovniku za provođenje programa asistenata u nastavi u osnovnim školama iz Europskog socijalnog fonda dodijeliti 1.963.833,03 kuna. Navedenom iznosom financirat će se 85% ukupno prijavljenih potreba, dok će ostatak potrebnih sredstava Grad podmiriti vlastitim sredstvima.

Osim u osnovnim školama Grad Dubrovnik već nekoliko godina osigurava sredstva za rad pomoćnika u predškolskim ustanovama. U Dječjim vrtićima Dubrovnik postoji potreba za 25, a u Dječjem vrtiću Pčelica 8 pomoćnika za djecu s poteškoćama u razvoju.

Uključivanje djece s poteškoćama u razvoju u redoviti sustav odgoja i obrazovanja jedan je od prioritetnih projekata u području predškolskog odgoja i školstva Grada Dubrovnika, a provodi se upravo kroz program Pomoćnici u nastavi.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović