Aktualno

Pomoćnica glavnog državnog inspektora: Idemo s mjerama gdje utvrdimo neopravdano povećanje cijena

Pomoćnica glavnog državnog inspektora: Idemo s mjerama gdje utvrdimo neopravdano povećanje cijena

Pomoćnica glavnog državnog inspektora Vedrana Filipović-Grčić gostovala je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska. Komentirala je rad inspekcija koje provjeravaju stanje na terenu nakon uvođenja eura i rasta cijena roba i usluga.

– Prema prvim službeno objavljenim podacima kada govorimo o neopravdanom povećanju cijena u razdoblju od 2. do 5. siječnja smo intenzivirali nadzore. U tom dijelu neovisno o dvojnom iskazivanju cijena gdje su nadzori išli kontinuirano od prvog dana obveznog isticanja cijena, 5. rujna. U prvih preko 500 obavljenih nadzora, od toga preko 300 nadzora u trgovini i ugostiteljstvu je utvrđeno neopravdano podizanje cijena – istaknula je.

Svi poslovni subjekti koji su izmijenili svoje cijene u odnosu na one koje su bile 31. prosinca i izmijenili ih na više 1. siječnja su u prekršaju. No svaki poslovni subjekt ima pravo na očitovanje.

– Tijek inspekcijskog postupka je takav da se svim strankama, poslovnim subjektima daje očitovanje na okolnosti povećanja cijena. To pravo se njima jamči gdje će oni dati razloge zašto je došlo do povećanja cijena u tom prijelazu, istaknula je Filipović-Grčić.

Postoje razni razlozi na koje se poslovni subjekti pozivaju i objašnjavaju zašto su podigli cijene.

– Argumenti kojima se brane su porast nabavnih cijena, ulaznih troškova, porast energenata, nekakvi drugi troškovi poslovanja primjerice porast najma – kazala je Filipović-Grčić. Potrošači su dovedeni u nepovoljniju situaciju, dodala je.

– Mi smo ovdje u funkciji zaštite potrošača i zaključak Vlade nama je samo još jedan dodatni kontrolni mehanizam i u svim tim situacijama gdje utvrdimo neopravdano povećanje cijena poduzeti ćemo sve upravne i prekršajne mjere. Mjere se sastoje od zabrani nepoštene poslovne prakse gdje subjekti indirektno moraju vratiti svoje cijene – rekla je Filipović-Grčić.

I u drugim zemljama došlo je do povećanja cijena.

– Treba razlikovati zaokruživanje i preračunavanje od porasta cijena. Mi jesmo u promijenjenim okolnostima u odnosu na Sloveniju budući da je stopa inflacije preko 13 posto, no ono što je bitno je da kontrolni mehanizmi moraju u takvim situacijama postojati i ne bi to uspoređivala s drugim zemljama, okolnosti su drugačije sa spektra inflacije – naglasila je.

Pročitajte još

RADOVI U TIJEKU Betoniraju se piloti na izgradnji ceste Tamarić

Dulist

Svake srijede u korizmi predavanja u Župi sv. Mihajla

Dulist

Glavna urednica DUTV-a: ‘Odlučili smo do kraja ostati prvenstveno ljudi’

Dulist