Hrvatska

POMALO, ALI BAR NEŠTO Rast cijena na mjesečnoj razini ipak je usporio

POMALO, ALI BAR NEŠTO Rast cijena na mjesečnoj razini ipak je usporio

Hrana i oprema za kuću uz artikle za održavanje kućanstava predvodnici su rasta cijena na mjesečnoj razini u kolovozu u odnosu na srpanj. A iste te hrana i oprema za kuću u mjesec dana su poskupjele 1,7 posto, a iza njih, na trećem mjestu, restorani i hoteli koji bilježe poskupljenje od jedan posto, prenosi Poslovni.hr.

Godišnja stopa inflacije tako se i u drugom ljetnom mjesecu zadržala na visokoj dvoznamenkastoj brojci od 12,3 posto, no rast cijena na mjesečnom razini ipak je usporio na ‘samo’ 0,1 posto, navode dalje. U kolovozu su zabilježena i prva jača pojeftinjenja u dvije skupine, i to u troškovima prijevoza koji su pojeftinili oko 4 posto zbog sniženih cijena goriva te odjeće i obuće koja je pojeftinila 3 posto pa je ukupni rezultat na mjesečnoj razini donio plus od 0,1 posto.

Dobra je vijest da se intenzitet kojim inflacija hara Hrvatskom smanjuje četvrti mjesec zaredom. Kumulativno, u prvih osam mjeseci ove godine indeks potrošačkih cijena viši je 9,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Više potražite ovdje.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist