Aktualno

Politolog Maldini: Milanovićeve izjave su za pokretanje članka 105. Ustava

Politolog Maldini: Milanovićeve izjave su za pokretanje članka 105. Ustava

Predsjednik Zoran Milanović jučer je u Petrinji nakon svečanog ispraćaja 3. hrvatskog kontingenta u sklopu NATO-ove aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi, održao konferenciju za medije, prenosi Večernji list.

– Kad vidimo da je naš predsjednik jednom dotaknuo dno i da ne može niže, svaki put nas iznenadi time da može – komentirao je u HRT-ovoj emisiji U mreži prvog politolog Pero Maldini izjave Zorana Milanovića vezane uz rat u Ukrajini, a koje su izazvale zgražanje u javnosti.

Milanović je na održanoj konferenciji između ostalog, govorio i o Kosovu. Naime, u izjavi je istaknuo i kako je Kosovo ‘oteto od Srbije’.

– Ovo bi se komotno moglo okarakterizirati kao međunarodni incident – istaknuo je Maldini.

Maldini je rekao kako su izjave predsjednika otišle izvan granica Hrvatske i našeg političkog prostora. Poručio je također da se osjeća jadno i posramljeno, a ljudi bi se na Kosovu i u Srbiji mogli zabrinuti.

Pokretanje članka 105. Ustava

– Rusi će reagirati kako će reagirati, a i Bosna i Hercegovina. Niz elemenata koje je on uključio, poigravajući se zapravo svojim objesom, s vrlo ozbiljnim elementima hrvatske vanjske politike – rekao je Maldini.

– U ovim trenutku to je ozbiljna kompromitacija vanjske politike Republike Hrvatske i ugleda Republike Hrvatske. Ovo bi bilo zrelo za postupanje po članku 105. Ustava, koji govori o pokretanju odgovornosti predsjednika Republike. Nažalost, mislim da se to neće dogoditi, jer smo nedavno imali priliku glasovanja u Saboru, pa smo vidjeli da se ne može složiti dvotrećinska većina oko jednog pitanja, a koje je trebalo biti zdravorazumsko – kazao je Maldini.

Osim toga, politolog se dotaknuo i afere ‘softver’ i novih detalja koji su procurili u komunikaciji Josipe Rimac i bivše ministrice Gabrijele Žalac. Što se tiče inicijala AP koji su se spominjali u njihovim porukama, a aludiraju na premijera Andreja Plenkovića, Maldini je rekao kako se ovom aferom opet radi velika šteta pravosuđu. Dodao je kako je povjerenje prema institucijama vrlo nisko.

– Ako je u tim razgovorima jedna od akterica toga dopisivanja željela pojačati svoju poziciju, onda se zasigurno povezala s imenom Andreja Plenkovića, odnosno sa željom da njen sugovornik osjeti da ima veću moć – poručio je Maldini.

Osim toga, Maldini je istaknuo kako postoje pravosudne istražne institucije koje bi to trebale istražiti. Rekao je da je taj slučaj trenutno u fazi istrage te da optužnica još nije ni sastavljena ni podignuta.

– Ono što je problematično je kompromitiranje te optužnice prije nego što je ona uopće donesena – zaključio je politolog Pero Maldini.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist